Overslaan en ga naar inhoud

11 geheime functies van iOS 15

In Apple's nieuwe iOS 15-besturingssysteem zitten naast tal van nieuwe features ook een hoop verborgen functies

iOS 15 verborgen functies

iOS15 zit zo volgepakt met nieuwe features dat Apple onmogelijk in één keer alle iOS-geheimen aan je kon verklappen. Gelukkig zijn de iPhone tech tovenaars en de verstokte Apple fans onder ons meteen aan het graven gegaan om zo de verborgen functies van iOS 15 te ontdekken. Wij hebben hieronder 11 van de beste geheime iOS 15-functies voor je verzameld.

Algemeen

Xiaomi 11T

Thuisschermen aanpassen

Kom je inmiddels om in de thuisschermen? In iOS 14 kon je ze al uitzetten. Natuurlijk kan dat in iOS 15 ook, maar daarnaast kun je nu ook de volgorde van je thuisschermen aanpassen. Druk op een lege plek op het scherm en houdt je vinger ingedrukt. Het balkje met bolletjes onderin het scherm licht op. Druk hierop en je krijgt een overzicht van je thuisschermen. Sleep vervolgens de thuisschermen in de volgorde die jij wilt.

Xiaomi 11T

Nooit meer trackingverzoeken van apps

Tuurlijk is het fijn dat Apple je vraagt of je wilt dat je vers geïnstalleerde app je gegevens verzamelt. Maar iedere keer een trackingverzoek ontvangen, daar zit je ook niet op te wachten. Gelukkig los je dat met deze verborgen iOS 15-functie in een paar klikken op. Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Privacy’ > ‘Tracking’. Zet vervolgens de knop naast ‘Sta trackingverzoeken van apps toe’ uit. En voila, van al dat getrack ben je ook weer verlost!

Xiaomi 11T

Alarmklok makkelijker aanpassen

Als je ‘s avonds met je slaperige hoofd nog snel even je wekker wilt zetten, kan iedere extra stap er één teveel zijn. Met deze geheime iOS 15-functie klik je meteen op het ingestelde alarm om het te wijzigen. In iOS 14 was dit niet mogelijk, en ook de mogelijkheid om met één swipe je alarm te verwijderen of te wijzigen via het selectiewiel ontbrak. Met iOS 15 hebben deze functies hun glorieuze comeback gemaakt. Je wekker makkelijk aanpassen is wel zo prettig als je ‘s ochtends toch nog even een uurtje slaap erbij wilt smokkelen en je alarm snel en zonder gedoe wilt aanpassen.

Foto's

Extra informatie over je foto's

Wil je extra informatie over je foto’s zien? Ga op de betreffende foto staan en swipe naar boven. Je krijgt dan de Exif-data van je foto te zien. Daar vind je o.a. informatie over wanneer de foto gemaakt is en op welke locatie, de sluitertijd, het bestandsformaat en de resolutie.

Xiaomi 11T

Sleep je foto’s of tekst naar andere apps

Afbeeldingen of tekst toevoegen in een andere app, zoals bijvoorbeeld Notities, was nog nooit zo makkelijk. Geen gedoe meer met kopiëren en plakken: in iOS 15 sleep je je foto’s of tekst simpelweg naar de app van je keuze, door met de vinger van je ene hand de afbeelding of tekst wat langer in te drukken. Terwijl je bestand zichtbaar blijft, open je met je andere hand de app waar je het bestand naartoe wilt slepen. Vervolgens sleep je het bestand zo waar je het hebben wil – zoals in je aantekeningen in de Notities-app of in een bericht. Wel zo makkelijk!

Xiaomi 11T

Safari

Xiaomi 11T

Livetekst gebruiken in Safari

Livetekst is volgens ons misschien wel één van de beste functies van iOS 15. Ideaal als je een hoop aantekeningen wilt maken, maar geen zin hebt in lamme vingers. Maar wist je dat je Livetekst ook kunt gebruiken in je Safari-browser? Open je browser en maak onderin je adresbalk leeg. Tik de lege adresbalk aan, en er verschijnt een tekstballonnetje met ‘Scan tekst’. Beweeg met je camera over de tekst en deze wordt automatisch herkend. De tekst verschijnt vervolgens in je adresbalk en klaar ben je. Ideaal als je even snel de info op het visitekaartje wilt opzoeken dat je zojuist enthousiast in je handen gestopt kreeg. En heb jij ook altijd zo’n hekel aan e-mailadressen overtypen? Ook dat is nu verleden tijd!

Xiaomi 11T

Ververs Safari met een swipe

Je webpagina verversen in Safari wordt met deze verborgen functie in iOS 15 nu nog simpeler. In plaats van te klikken op het versers-icoontje onderaan naast de adresbalk, ververs je je pagina nu met een snelle veeg van boven naar beneden.

Tekst en opmaak

Meer opmaakmogelijkheden in Notities

In de Notities-app kun je je tekst nu ook onderstrepen of doorhalen. Dubbelklik op de tekst, en ga naar ‘BIU’ in het menu. Hier vind je de extra opties.

Xiaomi 11T

Het vergrootglas is terug

Nadat-ie er in iOS 13 werd uitgehaald, is het loepje met de komst van iOS 15 weer terug. En da's een geheime iOS 15 feature waar we blij mee zijn, want het stelt je in staat sneller fouten in je tekst op te sporen en te corrigeren.

Xiaomi 11T

Locatie en weer

Xiaomi 11T

Makkelijker je locatie delen

Je huidige locatie delen gaat met iOS 15 wel heel makkelijk. Om je locatie met anderen te delen, houd je het icoon van de Kaarten-app ingedrukt. Selecteer vervolgens ‘Stuur mijn locatie’ en geef aan anderen door waar je op dat moment bent.

Xiaomi 11T

Real-time weeralarmen

Je houdt van fietsen, maar vast niet van een nat pak. Met die grillige winters van tegenwoordig wil je als fervent fietser natuurlijk graag zoveel mogelijk informatie over het weer ontvangen. Met iOS 15 kan dat. Open de Weer-app, en druk rechts onderaan in het scherm op het bulletlist icoon. Klik vervolgens rechts bovenaan in het scherm op het cirkel-icoon met de drie bolletjes en ga naar ‘Meldingen’. Hier kun je aangeven dat je meldingen over noodweer wilt krijgen, die je vervolgens ontvangt een paar minuten voordat het weer jouw stad of dorp bereikt. Vergeet hierbij niet bij ‘Instellingen’ je locatie op ‘Altijd’ te zetten.

Bekijk de iPhone 13, Pro en Pro Max