Overslaan en ga naar inhoud

Help mijn iPhone is geblokkeerd

Zo fix je het!

Is jouw iPhone geblokkeerd omdat je te vaak een verkeerde toegangscode ingevoerd hebt? Dan zit er niets anders op om het toestel terug te zetten naar de fabrieksinstellingen, zodat je de iPhone weer kunt gebruiken. Heb je pas nog een reservekopie van je iPhone gemaakt via een computer of iCloud? Dan kun je deze terugzetten nadat je het apparaat hebt gereset, op deze manier verlies je zo min mogelijk van de gegevens die op de telefoon staan. Hieronder leggen we je stap-voor-stap uit hoe je dit kunt doen.

iPhone resetten zonder computer

Het is niet moeilijk om je iPhone terug te zetten naar de fabrieksinstellingen, dit kan tegenwoordig zelfs zonder dat je hiervoor een ander apparaat (zoals een computer) nodig hebt. Heeft jouw toestel iOS 15.2 of nieuwer? Dan werkt dit als volgt:

 1. Toets net zo vaak een verkeerde toegangscode in totdat je ‘Wis iPhone’ in het scherm ziet staan;
 2. Druk hierop en bevestig je keuze;
 3. Log nu in met je Apple-ID en wachtwoord;
 4. Doorloop vervolgens het herstelproces en zet eventueel een recente reservekopie vanuit iCloud terug;
 5. Je kunt je iPhone hierna weer gebruiken.

Is jouw iPhone voorzien van een iOS-versie ouder dan iOS 15.2? Dan werkt het resetten van je iPhone zonder computer net even anders, je hebt voor deze methode een ander apparaat met een browser en internetverbinding nodig:

 1. Ga naar iCloud.com en log in met je Apple-ID en wachtwoord;
 2. Ga naar ‘Zoek mijn iPhone’;
 3. Selecteer nu je iPhone en druk op ‘Wis iPhone’;
 4. Hierna stel je de iPhone als nieuw apparaat in. Hierbij kun je een recente reservekopie terugzetten als deze beschikbaar is.
 5. Je iPhone is nu weer klaar voor gebruik.

iPhone resetten met behulp van iTunes of Finder

Een van de andere manieren om een iPhone te resetten, is met behulp van iTunes (Windows) of Finder (Mac). Je hebt hier dus wel een computer bij nodig, maar als je jouw iPhone regelmatig met de computer synchroniseert, is dit de manier waarop je weinig gegevens zult verliezen. Je doet dit als volgt:

 1. Sluit jouw iPhone aan op de computer;
 2. Open iTunes/Finder, selecteer je telefoon en ga vervolgens naar ‘Overzicht’ of ‘Algemeen’
 3. Hier kun je een reservekopie maken van de data die het meest recent is gesynchroniseerd. Klik hiervoor op ‘Maak reservekopie’;
 4. Wanneer dit voltooid is, klik je op ‘Geen reservekopie’ en vervolgens op ‘Herstel iPhone’;
 5. Het herstelproces begint nadat je bent ingelogd met je Apple-ID. Volg de stappen op het scherm en kies de meest recente reservekopie;
 6. Je kunt je iPhone weer gebruiken nadat de reservekopie is teruggezet.

Gebruik de herstelmodus

Een laatste manier om een geblokkeerde iPhone te herstellen is de herstelmodus. Bij deze methode heb je een computer nodig en is het niet mogelijk om voorafgaand een reservekopie te maken. Het werkt als volgt:

 1. Zet de iPhone uit. Dit doe je bij de iPhone X en nieuwer door de aan-uitknop en volume knop tegelijkertijd in te drukken tot je de Zet uit-schuifknop in het scherm ziet. Bij oudere iPhones verschijnt de schuifknop wanneer je alleen de aan-uitknop ingedrukt houdt;
 2. iPhone uit? Verbindt hem dan met de kabel aan je computer en houdt vervolgens de knop voor ‘volume omlaag’ ingedrukt, totdat de herstelmodus begint;
 3. Je kunt het toestel nu terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Tijdens het proces moet je inloggen met de Apple-ID die aan het toestel is gekoppeld.
 4. Voer nu de afstand in die tussen je voorste en achterste voet ontstaat wanneer je een stap zet;
 5. Vanaf nu zal de motion processor de gelopen afstand een stuk accurater kunnen bijhouden.

Apple-ID wachtwoord kwijt, wat nu?

Heb jij geen toegang tot de Apple-ID die aan de geblokkeerde iPhone is gekoppeld? Dan kun je het toestel niet wissen en herstellen. De reden hiervoor is omdat het anders eenvoudig zou zijn om een gestolen iPhone te herstellen en in gebruik te nemen. Je kunt in dit geval proberen om het wachtwoord van je Apple-ID te resetten met behulp van een gekoppeld e-mailadres of telefoonnummer. Lukt dat ook niet, dan zit er niets anders op dan contact op te nemen met Apple Support.

Zo voorkom je dat je iPhone geblokkeerd wordt

Wij zeggen altijd: “Voorkomen is beter dan genezen”. Daarom is het goed om te weten dat recente iPhones van functies zijn voorzien die het onmogelijk maken om je toegangscode te vergeten. De iPhones 5 t/m 8 en iPhone SE 2020 zijn namelijk voorzien van Touch ID, hierbij kun je het toestel ontgrendelen met je vingerafdruk, zonder dat je de toegangscode nodig hebt. Nieuwere iPhones, vanaf de iPhone X, zijn voorzien van Face ID. Hierbij kun je jouw iPhone zonder toegangscode ontgrendelen, door simpelweg in de camera van het toestel te kijken.