Overslaan en ga naar inhoud
iPhone 12 of iPhone 13

iPhone 12 vs iPhone 13

Stel, je bent op zoek naar een nieuwe iPhone. Is de nieuwe iPhone 13 dan helemaal de telefoon die je zoekt, of is de goedkopere iPhone 12 de betere keuze voor jou?

De belangrijkste verschillen hebben we voor je naast elkaar gezet, daarna leggen we verder uit hoe we tot dit advies zijn gekomen. Zo weet je direct of de iPhone 13 iets voor jou is, of dat een iPhone 12 ook nog prima aan je verwachtingen voldoet.

Koop de iPhone 12 als je:

Koop de iPhone 13 als je:

iPhone 12 vs iPhone 13: het design

Prijs en design

Beide even mooi, iPhone 12 een tikkie goedkoper


Echte schoonheid zit natuurlijk van binnen, maar het oog wil ook wat! Zoals we van Apple gewend zijn kan het met de iPhone natuurlijk niet misgaan. De iPhone 12 en iPhone 13 lijken erg veel op elkaar met dezelfde premium materialen aan de buitenkant, en beiden hebben een 6,1-inch OLED-beeldscherm met hoge resolutie. 

Leg je de iPhone 12 en de iPhone 13 naast elkaar, dan valt de kleinere notch op. Deze inkeping bovenaan het beeldscherm is bij de nieuwere iPhone een slagje kleiner en hiermee voelt de iPhone 13 weer net een stukje moderner aan.

Met de komst van de iPhone 13 is de iPhone 12 overigens een stukje goedkoper geworden, je betaalt zo'n 100 euro minder voor dit toestel dan voor de iPhone 13. 

Camera's en snelheid

Avondfotografie maakt het verschil


Apple liefhebbers weten het natuurlijk al lang, iPhones staan bekend om hun snelheid en de geweldige foto's die ze maken.

Zowel de iPhone 12 als de iPhone 13 schieten weer prachtige plaatjes. Allebei gebruiken ze hiervoor hun veelzijdige groothoek- en ultragroothoeklens van 12 MP. Overdag bij goed licht is het verschil in kwaliteit tussen de foto's niet heel groot. De iPhone 13 heeft echter grotere lenzen gekregen die meer licht op kunnen vangen. Ook heeft de iPhone 13 dezelfde beeldstabilisatie gekregen die in de iPhone 12 Pro Max zat. Bij minder licht (zoals in de schemering of 's nachts) maakt de iPhone 13 daarom een stuk helderdere foto's, die ook minder bewogen zijn.  

Foto's en video's scherpstellen en opnemen gaat ook weer net iets sneller op de iPhone 13. Logisch natuurlijk, ieder jaar wordt de chip in de iPhone weer een stukje sneller. Toch hoef je je geen zorgen te maken om de snelheid van de iPhone 12. Ook deze telefoon heeft 5G, is nog altijd heel snel en kan ook de komende jaren nog met alle gemak je favoriete apps en games afspelen. 

  iPhone 12 iPhone 13
Ultragroothoek 12MP 12MP
Groothoek 12MP 12MP
Selfiecamera 12MP 12MP
iPhone 12 vs iPhone 13: de camera's
iPhone 12 vs iPhone 13: accu en opslag

Accu en opslag

Een flinke stap vooruit bij de iPhone 13


Wil jij geen zorgen hoeven maken of al je apps wel op je telefoon passen, en of je het tot aan het einde van de dag wel redt met de accu? Dan is het goed om de iPhone 13 te overwegen. Hiermee ga je zorgeloos de dag door op een volle lading en hoef je minder snel ruimte te maken voor nieuwe apps over een paar jaar.

De iPhone 13 heeft een zuinigere chip en grotere accu. Hiermee gaat de iPhone 13 tot 1,5 uur langer mee op een volle batterij dan de iPhone 12. Daarnaast wordt de goedkoopste variant van de iPhone 13 nu met 128 GB aan opslag geleverd. Dat is twee keer zoveel als de 64 GB die de goedkoopste iPhone 12 aan boord heeft. 

Ondersteuning van iOS
Ben je geen grootverbruiker? Dan is de iPhone 12 nog altijd een goede keuze. Apple staat erom bekend om hun iPhones lang te ondersteunen met updates voor de software. Zowel de iPhone 12 als de iPhone 13 kunnen nog vele jaren rekenen op nieuwe versies van iOS, net als updates voor de beveiliging. 

Neem je de iPhone 12 of de iPhone 13?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn de iPhone 12 en de iPhone 13 beide topklasse telefoons met een modern design, fantastisch beeldscherm en hoge kwaliteit camera's. Dankzij de lange ondersteuning met updates van Apple zijn beide telefoons goed voor vele jaren iPhoneplezier. Vind je een goede accuduur, veel opslag en goede foto's bij weinig licht belangrijk? Dan is het zinvol om voor de iPhone 13 te gaan. Wil je voordeliger uit zijn, en is de accuduur en opslag voor jou niet het belangrijkste? Dan doe je er nog altijd goed aan om voor de iPhone 12 te kiezen.