Overslaan en ga naar inhoud

Simkaart ontgrendelen

Zo doe je dat!

Een simkaart zorgt ervoor dat je kunt bellen en internetten met je mobiele telefoon. Dankzij de chip op het kleine kaartje wordt je mobiele nummer aan het toestel gekoppeld. Bij de nieuwste telefoons is het ook mogelijk om hiervoor een digitale simkaart te gebruiken, dat wordt een eSIM genoemd. Om misbruik te voorkomen zijn simkaarten standaard vergrendeld. Met behulp van de bijbehorende pincode kun je de simkaart ontgrendelen. Benieuwd hoe dat werkt? Lees dan snel verder!

iPhone sim ontgrendelen

Tijdens het opstarten van je iPhone vraagt de telefoon naast de toegangscode van het toestel, ook automatisch om de pincode van je simkaart. Je kunt dit echter overslaan en je iPhone opstarten zonder de sim te ontgrendelen. Het toestel functioneert dan normaal, maar heeft geen toegang tot het mobiele netwerk. Wil je de simkaart later alsnog ontgrendelen? Dan doe je dat als volgt:

  1. Ga naar de app ‘Instellingen’;
  2. Druk op ‘Mobiel netwerk’ en ga naar ‘Simpincode’;
  3. Voer nu de pincode van je simkaart in om deze te ontgrendelen.

Android sim ontgrendelen

Ook bij een Android-telefoon is het mogelijk om het toestel op te starten zonder de simkaart te ontgrendelen. Wil je later alsnog gebruikmaken van het mobiele netwerk? Dan kun je de simkaart op de volgende manier ontgrendelen:

  1. Open de app ‘Instellingen’;
  2. Ga naar ‘Beveiliging en privacy’ en druk op ‘Andere beveiligingsinstellingen’;
  3. Ga nu naar ‘Vergr. SIM-kaart instellen’ en ontgrendel je simkaart met behulp van de pincode.

Wat is de pincode van mijn simkaart?

Wanneer je een nieuwe simkaart van je provider ontvangt, dan staat in de begeleidende brief wat de bijbehorende pincode is. Vaak is deze pincode 0000. Om de kans op misbruik te verkleinen, is het verstandig om deze standaard pincode zo snel mogelijk te wijzigen. Onthoud de nieuwe pincode goed, want als je te vaak een verkeerde pincode invoert, wordt je simkaart geblokkeerd.

Simkaart geblokkeerd

Je simkaart wordt geblokkeerd wanneer je drie keer een verkeerde pincode invoert. Je kunt de simkaart dan alleen nog ontgrendelen met behulp van de bijbehorende pukcode. Deze code van acht cijfers staat op het plastic kaartje waarmee je simkaart geleverd is. Daarnaast kan je de pukcode ook terugvinden in de online omgeving van je provider.