Overslaan en ga naar inhoud

Muziek op je smartphone

Op zoek naar de ultieme mobiele geluidservaring? Hieronder lees je meer over de beste telefoons voor muziek, de meest populaire hoofdtelefoons én muziek apps!

Ben jij een echte Spotify shuffler of heb jij inmiddels een vinyl collectie om ‘u’ tegen te zeggen? Hoe dan ook, we durven te wedden dat jij een flink deel van je luistertijd op je smartphone doorbrengt. De laatste jaren is het geluid van telefoons zo goed geworden dat je flink je best moet doen om een slechte mobiele audio-ervaring te hebben. Met verreweg de meeste toestellen zit je goed en luister je je muziek in perfect acceptabele kwaliteit - want actuele smartphone technologie reproduceert geluid beter dan jij als mens kan waarnemen. Maar als je net dat beetje meer uit je smartphone geluidservaring wilt halen, dan is het goed om op een paar dingen te letten.

De 5 beste telefoons voor muziek

Ben je op zoek naar de beste smartphones om je muziek mee tot leven te brengen, dan zul je al snel zien dat de meeste moderne telefoons qua rauwe rekenkracht prima voldoen om in je dagelijkse luisterbehoeften te voorzien. Wil je meer dan dat, dan wordt niet de hardware maar kwaliteit van de audio features die je telefoon biedt belangrijk. Zo ondersteunen sommige smartphones Dolby Atmos, waarmee je dankzij slimme software een ruimtelijke sound krijgt. Vind je het belangrijk dat je muziek beter klinkt dan je gemiddelde Spotify-stream of cd? Let er dan op of je telefoon ultrahoge kwaliteit ('high-end') audiostandaarden als High-Res Certified audio ondersteunt.

Bron: Soundguys.com, Dxomark.com

iPhone 13

iPhone 13

Kort maar krachtig: de iPhone 13 is een audio powerhouse - of je nou voor de standaard uitvoering of de Pro-editie gaat. Vind je klankkleur (timbre), toonbalans en een goede ruimtelijke sound belangrijk? Dan zit je met de iPhone 13 helemaal goed. De Dolby Atmos-ondersteuning zorgt voor een ruimtelijk geluid: je gaming-ervaring wordt rijker en meeslepender, en ook films kijken voelt ongekend cinematisch aan. Luister je graag een podcast voor het slapengaan? Dat doe je probleemloos omdat de iPhone 13 ook op het laagste volume zuiver, goed verstaanbaar en prettig luisterbaar geluid produceert.

Gebruik je je telefoon om podcasts of vlogs mee op te nemen, dan zul je merken dat je stem heel natuurlijk, warm en zuiver klinkt, zonder 'artifacts' zoals ruis. Maak je graag opnamen van straatmuzikanten of festival performances - kortom van muziek in een lawaaierige setting? Met Audio Zoom richt jij je telefoon op het brongeluid en leg je alleen vast wat jij wilt horen, zonder ongewenste omgevingsgeluiden.

iPhone 12

iPhone 12

De iPhone 12-serie volgt dezelfde hoge audiostandaard als de iPhone 11. Stevige stereo speakers laten je genieten van een diep basgeluid en maken dat je hoge en lage tonen goed kunt onderscheiden. Daarnaast maakt de iPhone 12 ook gebruik van Dolby Atmos en dat hoor je. De iPhone 12 geeft je een warme, ruimtelijke sound waarbij je de verschillende klankkleuren van het geluid goed kunt onderscheiden. Houd je van wijd uiteenlopende muziekstijlen, dan zullen die op je iPhone 12 veelal goed tot hun recht komen.

Luister je vooral muziek met je hoofdtelefoon, dan heb je met de iPhone 12 een streepje voor. Dankzij Apple's eigen spatial audio processing ervaar je ruimtelijk geluid via je hoofdtelefoon. Die ervaring wordt nog completer als je Apple's eigen AirPods Pro en AirPods Max gebruikt - de ideale audiomaatjes voor je iPhone 12.

Ben je een echte audio geek en kun je niet zonder je bedrade hoofdtelefoon? Dan kun je via een dongle naar een vertrouwde 3,5 millimeter jack overschakelen.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Samsung Galaxy S21 Ultra

De Galaxy S21 Ultra is je go-to telefoon als je van een volledig draadloze luisterervaring houdt. Dankzij Dual Audio sluit je twee Bluetooth apparaten tegelijkertijd aan op je telefoon. Ideaal dus als je met een vriend wilt luisteren naar dezelfde muziek, maar toch even in je 'personal space' wilt blijven.

Ga je voor de best mogelijke geluidskwaliteit, dan stelt de Galaxy S21 Ultra niet teleur. Het toestel ondersteunt high-end audio formats als DSD 64/128 en 32-bit PCM.

Ben je liefhebber van concertregistraties en wil je bij je volgende live concert zelf goede opnamen maken? Laat dat maar over aan de Galaxy S21 Ultra, want het toestel presteert prima bij het maken van geluidsopnamen in een lawaaierige setting.

Speel je graag games op je smartphone en is een goeie ruimtelijke geluidservaring voor jou belangrijk? Ook dan kun je met de prestaties van de Galaxy S21 Ultra prima uit de voeten.

Samsung Galaxy A52s

Samsung Galaxy A52s 5G

Uiteraard vind je geluidskwaliteit belangrijk. Maar je hecht vast ook waarde aan je budget, en misschien wil je niet de premium prijs voor een vlaggenschip toestel betalen. Niet getreurd, want de Samsung Galaxy A52 heeft veel premium features zoals een 6.5-inch Super AMOLED-beeldscherm en een grote 4500 mAh accu. Maar voor de geluidsfreak nog interessanter: de Galaxy A52s is een budgettoestel dat qua geluidskwaliteit meerdere premium smartphones naar de kroon steekt.

De meeste smartphones hebben tegenwoordig geen fysieke ingang meer voor hoofdtelefoons. Audiofielen zweren vaak bij de traditionele 3.5 millimeter audio jack, die volgens hen het beste, meest natuurgetrouwe geluid geeft. Is een audio jack voor jou een must, dan kun je met een gerust hart de Galaxy A52s aanschaffen.

Met twee goede stereo speakers, een zuiver geluid zonder noemenswaardige artifacts en goede toonbalans, ga je met de Samsung Galaxy A52s vele muzikale avonturen beleven.

Xiaomi 11T

Xiaomi 11T

Zoek je een goeie, betaalbare Android smartphone met krachtige geluidsprestaties? Dan zal de Xiaomi 11T je niet teleurstellen. Je krijgt niet alleen een indrukwekkend ogende smartphone met 6.67-inch AMOLED scherm met een 120Hz refresh rate, maar ook twee speakers met Dolby Atmos-ondersteuning.

Wat hoor je daarvan terug in de praktijk? De Xiaomi 11T schotelt je een vol, natuurlijk geluid voor dat bovendien zuiver klinkt, zonder noemenswaardige artifacts. Het goeie timbre zorgt ervoor dat je verschillende instrumenten van dezelfde toonhoogte goed van elkaar kunt onderscheiden. Ook de geluidsdynamiek is prima. Deze bepaalt hoe krachtig je muziekstuk of podcast klinkt op verschillende volumes - waarbij men vooral let op hoe precies de bass wordt gereproduceerd. Vind je een goede ruimtelijke sound belangrijk, bijvoorbeeld bij 3D games of films, dan scoort de 11T ook daar prima dankzij de ondersteuning van Dolby Atmos.

Als klap op de vuurpijl ondersteunt de Xiaomi 11T Hi-Res Certified audio. Dat maakt het mogelijk om je muziek af te spelen in speciale bestandsformaten, wat zorgt voor een next-level luisterervaring!

Muziekaccessoires

Wil jij je smartphone luisterervaring zo goed mogelijk laten klinken? Onthoud dan: het is niet de smartphone zelf, maar de omgeving waarin jij muziek luistert die bepaalt wat jij nodig hebt. Het verschil zit 'm vooral in welke randapparatuur - zoals extra speakers of hoofdtelefoons - je gebruikt. Hieronder lees je meer over de populairste opties.

EarPods en AirPods

EarPods & AirPods

Zoek je degelijke instap hoofdtelefoons? Dan kun je met Apple's trouwe, bedrade EarPods weinig fout doen. Ze zitten comfortabel in je oren, geven een mooi, ruimtelijk en helder geluid en een flinke bass. Met de warme sounds van de EarPods luister je met gemak een paar uur aan één stuk door.

Ben je een wat avontuurlijker luisteraar en inmiddels helemaal ingeburgerd in Apple's ecosysteem, overweeg dan de AirPods Pro. Voor iOS-gebruikers zijn de AirPods Pro de perfecte hoofdtelefoons, die eenvoudig doen wat ze moeten doen. Met een betere fitting dan de originele AirPods, een sterk verbeterde geluidskwaliteit en niet te vergeten active noise cancelling. Tijdens het sporten blijven de AirPods strak maar soepel in je oren zitten en sluiten ze je gehoorgang netjes af. Zweten tijdens een stevige workoutsessie is goed, maar het is wel zo fijn om te weten dat je met je AirPods Pro geen last hebt van zweet in je oren!

Galaxy Buds

Galaxy Buds

De originele Galaxy Buds uit 2019 werden geroemd om hun comfortabele pasvorm en goede geluid. De Galaxy Buds+ kregen een verbeterde microfoon en hadden een langere accuduur. Ook introduceerden ze Spotify-integratie op Android devices, die later ook op de eerste generatie Buds met een software update beschikbaar kwam.

In tegenstelling tot de Buds+ hebben de Galaxy Buds Pro en latere Galaxy Buds 2 actieve ruisonderdrukking: niet het design van de oortjes, maar de hardware zelf houdt in dit geval omgevingsgeluiden tegen. Wil je meer omgevingsgeluiden binnenlaten met de Buds 2, dan kun je kiezen uit 3 transparantiestanden.

De Galaxy Buds Pro, die samen met de Galaxy S21 Ultra werden gelanceerd, introduceerden 360 Audio en Speak to Chat. Deze functies vind je niet terug in de Buds 2, maar die zijn wel scherper gesprijsd én leveren net als de Buds Pro een krachtige sound. Daarbij lijkt Samsung met de Galaxy Buds 2 de fitting geperfectioneerd te hebben, want volgens critici zitten deze Buds van alle Samsung oordopjes verreweg het lekkerst. 

Muziek apps

Op zoek naar een goede muziek- en podcast app? We zetten een aantal van de beste muziekdiensten voor je op een rij.

Apple Music

Apple Music

Apple Music is perfect wanneer je in Apple's ecosysteem zit en je je muziek wilt beluisteren in de hoogste kwaliteit. Heb je een iPhone of ander Apple apparaat, dan zul je zien dat het strakke design van de Apple Music app naadloos aansluit op het ontwerp van je device. Sinds juni 2021 ondersteunt Apple’s muziekdienst Dolby Atmos voor een meer ruimtelijke sound. Vanaf een iPhone XS luister je naar multidimensionale audio via de luidsprekers van je telefoon. Dolby Atmos werkt standaard op de meeste Apple hoofdtelefoons zoals de AirPods Max, de AirPods Pro en de AirPods (3e generatie).

Heb je high-end speakers of een premium hoofdtelefoon paraat en stel je hoge eisen aan de geluidskwaliteit van je muziek? Dan kun je van je muziek genieten in 'lossless audio'. Je muziek wordt zonder compressie afgespeeld en klinkt rijker en voller, met meer details. En check dit: je luistert Apple Music de eerste 3 maanden gratis via je Vodafone abonnement!

Spotify

Spotify

Net als bij Apple Music heb je met Spotify toegang tot tientallen miljoenen songs - van populaire, actuele artiesten tot obscure indie bands. Als je meer obscure artiesten wilt ontdekken, dan is Spotify een uitstekende muziekservice. Maak snel en makkelijk gedeelde playlists met je vrienden of familie. Hou je van lijstjes, maar heb je even geen zin om ze zelf samen te stellen? Spotify maakt regelmatig nieuwe afspeellijsten, gebaseerd op jouw persoonlijke luistergedrag. Zo krijg je playlists voorgeschoteld die je laten kennismaken met nieuwe muziek, net als lijsten die eerder door jou beluisterde nummers bevatten. Zo word je iedere ochtend wakker met jouw persoonlijke, up-to-date hitlijst.

Je kunt gratis naar Spotify luisteren, maar kies je voor een abonnement, dan luister je in hogere kwaliteit (320 kbps in plaats van 160 kbps). Net als Apple Music wil Spotify ook een high-end luisteroptie aanbieden, genaamd Spotify HiFi. Op dit moment is nog niet bekend wanneer Spotify die optie gaat lanceren.

YouTube Music

YouTube Music

Zoek je een veelzijdige muziekdienst en hou je van live performances? Dan kun je met YouTube Music je hart ophalen. YouTube Music heeft een enorm aanbod, mede doordat de app direct toegang heeft tot de enorme hoeveelheid muziek die zowel gebruikers als artiesten naar YouTube uploaden. Daardoor heb je toegang tot muziek die je misschien niet snel op grote muziekdiensten als Apple Music en Spotify tegenkomt. Is er een video beschikbaar van de track waar je op dat moment naar luistert, dan schakel je onder het luisteren indien gewenst naadloos op video over.

Als je een muziekdienst met verbluffende geluidskwaiteit zoekt, dan ben je met Apple Music of Tidal beter af. De geluidskwaliteit van YouTube Music komt - ook met een betaald abonnement - niet boven de 256 kbps uit. Voor de gemiddelde muziekliefhebber volstaat dat in de meeste gevallen nog steeds prima.

Net als met Spotify heb je de mogelijkheid om gedeelde afspeellijsten te maken. Ook de gepersonaliseerde lijsten waar Spotify om bekend staat, kun je inmiddels in YouTube Music vinden. Zie je liever dat bepaalde artiesten niet meer aan je worden voorgesteld? Druk dan eenvoudig op de 'dislike' knop en ze geven je 'n stuk minder last!

Shazam

Shazam

Je staat te chillen in een drukke club en hoort een nummer wat je al zo vaak voorbij hebt horen komen. Kon je maar op de naam van de artiest komen. Of kent iemand uit je groepje het nummer misschien? Nee, he wat jammer nou. 

Gelukkig bestaan er goeie tools om je te helpen een song te identificeren. Eén van de populairste voorbeelden is de app Shazam. Wil je weten welk liedje je hoort? Druk dan simpelweg op het Shazam-logo in de app, en het algoritme maakt een digitale 'vingerafdruk'. Die vingerafdruk wordt gematcht met een enorme database aan muziekinformatie. Vervolgens krijg jij op je telefoon alle relevante informatie over de song te zien: de naam van de song, artiest, songtekst, en opties om de info te delen op social media of met je vrienden. Ook biedt Shazam je de optie om het liedje af te spelen in Apple Music of Spotify.

Shazam werkt ook in offline-modus. Heb je geen toegang tot internet, dan kun je alsnog de song die je op dat moment hoort scannen. De volgende keer als je online gaat, zal Shazam de gegevens voor je matchen in de database. Maar wat nou als je meer informatie wilt over het tv-programma of de commercial die je op dat moment kijkt? Ook dan kun je bij Shazam terecht.