Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Tips om de ‘war on talent’ te winnen

Hybride werken beslissend in ‘war on talent’ tussen werkgevers

Werkgevers die hybride werken maar beperkt toestaan of waar medewerkers alleen op de zaak kunnen werken, gaan de ‘war on talent’ verliezen. Een goed thuiswerkbeleid wordt een belangrijke arbeidsvoorwaarde voor potentiële baanwisselaars en jonge werknemers. Dat blijkt uit een onderzoek van Telecompaper. 

Werkgevers die aantrekkelijk willen blijven voor talenten doen er goed aan hybride werken goed te organiseren. Onderzoek van Telecompaper laat zien dat werknemers bereid zijn van baan te veranderen vanwege beperkte thuiswerkmogelijkheden. Hybride werken goed regelen? Download het e-book.

Na de lockdowns bleken thuiswerken en hybride werken blijvende fenomenen. Thuiswerken bleek voor veel werknemers een werkbaar alternatief voor werken op kantoor. Onderzoeken concludeerden al vaker dat de productiviteit volgens veel werknemers zelfs hoger is bij thuiswerken. Ook ervaren werknemers volgens deze onderzoeken veel persoonlijke voordelen zoals meer flexibiliteit.

Hybride werken 2023 – 4 trends bepalen werkplek van de toekomst

Aantrekkelijk hybride werken beleid

Inmiddels, zo stellen onderzoekers van Telecompaper vast, is thuiswerken geëvolueerd van een ‘must’ tijdens lockdowns naar een voorkeur onder veel werknemers. Eén van de onderzoeksconclusies van het Het ‘Working From Home Insights 2022-JUL’-onderzoek is dat duidelijk dat thuiswerken en hybride werken “verandert naar een nieuwe manier van werken die voor werknemers voorwaardelijk is in hun keuze van werkgever.” Anders gezegd: heb je als werkgever geen aantrekkelijk hybride werken beleid of geef je thuiswerkers niet voldoende de ruimte, dan haken huidige werknemers mogelijk af en ben je onvoldoende aantrekkelijk voor talenten op de arbeidsmarkt.

Hybride werken voor werknemers

Dat hybride werken voor werknemers echt een issue aan het worden is, blijkt al in de VS. Daar zouden vier op de tien van werkgever veranderen als ‘working from home’ niet is toegestaan. Ook zegt een meerderheid van de werknemers dat zij een andere werkgever verkiezen als deze hetzelfde loon biedt en een beter hybride werken beleid. Een ander wereldwijd onderzoek concludeert dat de vrijheid om 2 of 3 dagen per week thuis te werken als even waardevol wordt beschouwd als een loonsverhoging van 5 procent. Uit de resultaten voor Nederland in hetzelfde rapport blijkt dat thuiswerken gelijk staat aan 3 procent loonsverhoging en dat 20 procent bereid is van werkgever te veranderen als thuiswerken niet is toegestaan.

"Ook zegt een meerderheid van de werknemers dat zij een andere werkgever verkiezen als deze hetzelfde loon biedt en een beter hybride werken beleid."

Werken op afstand

De eis van flexibiliteit en werken op afstand geldt vooral voor jongere werknemers. Onderzoek van Microsoft liet zien dat het aantal mensen dat overweegt van werkgever te veranderen toeneemt, vooral onder deze jongere groep. McKinsey liet zien dat flexibel werk qua belang voor werknemers op de derde plaats komt na salaris, uren en carrièremogelijkheden. 

Interessant detail: Spotify rapporteerde na het invoeren van een 'work form anywhere'-beleid begin 2021 dat het bedrijf een lager personeelsverloop heeft dan vóór de pandemie. 

Maakt uw bedrijf ook de sprong naar 'hybride werken 2023'?

Lees in dit e-book meer over hoe u de complexe uitdagingen van hybride werken kunt tackelen en kansen kunt grijpen om uw bedrijf flexibel te in te richten. Maak kennis met:

  • Tips en trends over hybride werken  
  • Oplossingen voor kleinere en grote bedrijven   
  • De optimale balans tussen thuiswerken en op kantoor
Hybride werken beslissend in ‘war on talent’ tussen werkgevers

Maak de sprong naar hybride werken

 Tips en trends over hybride werken
 Oplossingen voor kleinere en grote bedrijven
 De optimale balans tussen thuis en kantoor