Van 'losse support' naar Managed Services bij het Leger des Heils
Het Leger des Heils besloot om een deel van haar IT-ondersteuning uit te besteden. Voor het beheer van de mobiele communicatie wordt nu samengewerkt met Vodafone Business. Maar de managed services groeiden geleidelijk uit van on-site support tot een nieuwe vorm van dienstverlening. Kevin Schepers, Manager afdeling Werk & Infra bij het Leger des Heils, en Jeroen Steggink, Corporate accountmanager bij Vodafone Business, vertellen hoe dat ging.
Het Leger des Heils is een van de grootste zorg- en welzijnsorganisaties in Nederland. Ruim 7.000 medewerkers verlenen professionele maatschappelijke hulp en zorg. En samen met de 9000 vrijwilligers wordt ook informele zorg geboden, bijvoorbeeld met de soepbus of in een van de 130 buurthuiskamers.
'Kwetsbaar als je het zelf doet'
Schepers: "Vroeger deden we alle support voor mobiele communicatie zelf. Maar als je moet zorgen dat duizenden collega's elke dag probleemloos en veilig mobiel kunnen bellen, dan ben je daar algauw een volle fte aan kwijt. Bovendien moet je continu iemand beschikbaar hebben. Als dat slechts één persoon is, maakt dat je proces kwetsbaar. We hebben overwogen om het zelf op te lossen via ons front office. Of om het bij de regiokantoren te beleggen. Maar die oplossingen hadden uiteindelijk meer nadelen dan voordelen."
Jeroen Steggink, Corporate accountmanager bij VodafoneZiggo: "Vanuit Managed Services zijn wij gewend om als strategisch partner mee te denken met een regie-organisatie als het Leger des Heils. Maar dit vraagstuk vroeg daarnaast óók om een nieuwe manier van werken: om niet in onze eigen systemen te werken maar in de systemen van de klant. Die werkwijze hebben we gemeenschappelijk ontwikkeld, met als resultaat dat zij nu elke vraag naar ons kunnen doorspelen. Al gaat het maar om het wisselen van een simkaart – zij geven het door en kunnen het vervolgens helemaal loslaten."
Ook interessant voor uw onderneming: 'Stedin: naar gestructureerde aanpak klantcontacten met AI'
Een dagje aanschuiven in de regio
In TopDesk, het platform dat het Leger des Heils gebruikt voor servicemanagement, zijn aan de selfservicekant tegels ingericht. Dat zijn een soort Q&A's met veelvoorkomende vragen die het Leger des Heils gewend is te beantwoorden. Zo is alle benodigde informatie ook voor het team van VodafoneZiggo beschikbaar. Schepers: "Niet alleen kunnen zij nu alle vragen oppakken, zij zitten ook elke week bij ons op kantoor. Nog mooier: wanneer daar behoefte aan is, schuiven zij net zo makkelijk een dagje aan in een van onze regiokantoren in het land. Die flexibiliteit is voor ons heel waardevol."
Even bij elkaar aankloppen
De nauwe samenwerking is ook sneller en efficiënter. Het gaat allemaal eenvoudig: even bij elkaar aankloppen voor een nieuwe bestelling van een telefoon, voor een naamswijzigingen, wisseling van simkaarten, of in geval van een storing. Er wordt met elkaar gespard en elke week is er een managementoverleg.
Steggink vult aan: "Daarnaast doen wij elke paar maanden een opschoning. Dan voeren we onder meer een nummeranalyse uit om te checken welke telefoons niet gebruikt worden. Naar een ongebruikt nummer sturen we drie keer een sms. Komt daar geen reactie op, dan laten we het regiokantoor weten: Dit nummer wordt niet gebruikt. Heb je het niet meer nodig? Dan zeggen we het voor je op."
Meer grootzakelijk nieuws: 'SASE in netwerken en beveiliging: het beste van twee werelden'
'Kunnen jullie Ziggo er ook bij doen?'
Toen de Vodafone-kant van het verhaal eenmaal naar tevredenheid functioneerde, is de opdracht flink uitgebreid. Schepers: "We zeiden tegen Vodafone: Kunnen jullie diezelfde service bieden voor al onze internet- en tv-aansluitingen die we via Ziggo hebben?" Steggink bekent: "Daarvoor moesten we onszelf wel enigzins opnieuw uitvinden.
Maar na een periode van gezamenlijke ontwikkeling leverde dit verzoek een nieuwe, geïntegreerde vorm van Managed Services op. Nog steeds met één aanspreekpunt en met hetzelfde serviceniveau om het Leger des Heils te ontzorgen. Met de Vodafone-kant voor alles wat met mobiel en glasvezel te maken heeft, en met de kant van Ziggo voor alles wat met televisie en de coax-kabels te maken heeft. Of er nu een simkaartje gewisseld moet worden of er moet gegraven worden voor een nieuwe tv-aansluiting, wij pakken alles op."
Facturenstroom ingedamd
De nieuwe dienstverlening heeft ook de grote facturenstroom voor alle afzonderlijke Ziggo aansluitingen van het Leger des Heils ingedamd. Schepers: "Het team van Jeroen heeft die samen met onze administratie geanalyseerd en samengevoegd tot regiofacturen. Klinkt misschien niet indrukwekkend, maar je moet je voorstellen dat we van honderden facturen per maand zijn teruggegaan naar circa twintig. En dat is de moeite waard. Het werkt beter en vooral: veel sneller."
Snel en makkelijk schakelen
Gevraagd naar de voordelen van de samenwerking zegt Schepers: "Tijdwinst en gemak. We schakelen snel en simpel en verder hebben we er geen omkijken naar. Dat geeft rust. En wij zien hoe een klant-leverancierrelatie geleidelijk is uitgegroeid tot een hecht partnership. Tegenwoordig hoor ik mezelf praten over 'de collega's van VodafoneZiggo'. Dat zegt wel iets over de dynamiek die hier gegroeid is." En Steggink vult aan: "Het feit dat je regelmatig samen op dezelfde locatie werkt, biedt veel meerwaarde. Het hoofdkantoor van Leger des Heils ligt tegen een opvanglocatie aan, waardoor wij ook meer voeling en begrip kunnen ontwikkelen voor de specifieke situatie van het Leger des Heils."
Partner for progress
Ook behoefte aan een partner die uw organisatie zowel strategisch als praktisch kan ontzorgen? Lees in ons e-book meer over Managed Services, hoe die naadloos in uw strategie kunnen passen, over de vele mogelijkheden voor aanvullende diensten op maat van Vodafone Business – en Ziggo.
Deel dit artikel