Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Domotica

Wat is het en hoe staat het centraal in IoT?

Domotica is een essentieel onderdeel van Internet of Things (IoT). Steeds meer ondernemers zien de voordelen van slimme kantoren en bedrijfspanden en zo wordt domotica steeds belangrijker in het dagelijkse leven. Ontdek op deze pagina hoe domotica kan bijdragen aan een efficiëntere werkomgeving voor uw bedrijf.

Op deze pagina

 Wat is Domotica?
 De voordelen en uitdagingen
 Inspirerende artikelen en podcasts

Wat is Domotica?

Domotica is het automatiseren van processen in gebouwen met behulp van slimme apparaten. ‘Domotica’ is een samensmelting van het Latijnse woord ‘domus’ (woning) en het woord ‘robotica’ en verwijst naar het aanbrengen van technologie in huizen ('smart homes'), ziekenhuizen, kantoren en bedrijfspanden. Tegenwoordig maakt veel domotica gebruik van IoT om apparaten op afstand te kunnen besturen of informatie inzichtelijk te maken. Oorspronkelijk is domotica niet afhankelijk van het internet, maar gebruikt het sensoren en protocollen om communicatie tussen apparaten mogelijk te maken.

Domotica trends en cijfers

Domotica trends en cijfers weergegeven in een infographic

Toepassingen van Domotica

Domotica biedt bedrijven een veelheid aan mogelijke toepassingen:

sociale contacten

Automatische verlichting

Met behulp van domotica zijn veel bedrijven voorzien van automatische verlichting. Lampen kunnen op afstand worden bediend of gaan automatisch aan en uit op basis van bewegingssensoren.

werklocatie

Slim kantoor

Een slim kantoor is vaak uitgerust met allerlei domotica. Denk aan een slimme thermostaat, slimme audio- en videoapparatuur, slimme bureaus en slimme whiteboards die u op afstand kunt bedienen. Ook onthouden de apparaten voorkeursinstellingen, zodat ze deze kunnen toepassen op de juiste momenten.

Beveiligingsuitdaging

Beveiligingssystemen

Slimme beveiligingssystemen helpen bedrijven om panden te beschermen tegen inbraak, brand en andere risico’s. Sensoren en camera’s bevatten gezichtsherkenning en kunnen op afstand worden bestuurd. Zo kunt u uw bedrijfspand op elk gewenst moment en vanaf elke locatie monitoren.

ergonomische werkplek

Domotica in de zorg

Domotica maakt zorg verlenen sneller, gemakkelijker en goedkoper. Voorbeelden van domotica in de zorg zijn automatische deuren, alarmknoppen, leefstijlmonitoring, observatie-apparatuur en ondersteunende domotica zoals dwaaldetectie met GPS en slimme medicijnendoosjes.

Voordelen van Domotica

Domotica implementeren in uw bedrijf biedt allerlei voordelen voor uw business:

ergonomische werkplek

Domotica maakt het mogelijk om allerlei processen op afstand te besturen en taken uit te voeren, zonder dat u ter plaatse hoeft te zijn.

ongelijke behandeling

Efficiënt omgaan met tijd

Door processen te automatiseren kan uw personeel focussen op belangrijke taken en gaat de aandacht volledig naar uw core business.

werklocatie

Kosten besparen

Met domotica kunt u processen gemakkelijker maken en sneller uitvoeren, waarmee u flink wat tijd en geld bespaart.

ongelijke behandeling

Verbeterde veiligheid

Gebruik domotica om uw bedrijf te beveiligen en u kunt altijd en overal op afstand monitoren wat er gebeurt in uw panden.

Beveiligingsuitdaging

Overzicht houden

Met behulp van IoT kan domotica handige informatie verzamelen en inzichtelijk maken, zodat u precies ziet waar de kansen en bedreigingen liggen.

ongelijke behandeling

Duurzaam

Door uw bedrijfspanden slimmer in te richten maakt u optimaal gebruik van alle middelen en gaat u verspilling tegen.

Uitdagingen van Domotica

Het is belangrijk om u ervan bewust te zijn dat domotica ook een aantal uitdagingen kent:

sociale contacten

Als criminelen toegang krijgen tot domotica, kunnen ze uw bedrijfsprocessen beheren en wijzigen.

werklocatie

Afhankelijk van technologie

Hiermee ontstaat het risico dat uw bedrijf onverwachte defecten niet direct kan opvangen.

Beveiligingsuitdaging

Om domotica optimaal te kunnen gebruiken zal uw bedrijf eerst moeten investeren in slimme apparaten.

werklocatie

Domotica is gedecentraliseerd

Omdat domotica werkt met diverse protocollen kunnen niet alle toepassingen perfect met elkaar communiceren. In veel gevallen heeft u IoT-technologie nodig om alles goed te laten werken.

Domotica vs. Internet of Things

Domotica en IoT zijn twee verschillende technologieën die gebruikmaken van sensoren om slimme apparaten draadloos met elkaar te laten communiceren.

Domotica is gericht op gebouwen en geeft door middel van een protocol specifieke informatie door, waar een ander apparaat direct op acteert. Automatische verlichting is hiervan een voorbeeld, net als een deur die automatisch opengaat als er iemand voor staat.

Internet of Things draait juist om volledige connectiviteit. IoT richt zich op het verbinden van allerlei soorten apparaten en systemen in de cloud, om zo gegevens met elkaar uit te kunnen wisselen op een centrale plek.

Hoewel domotica van oorsprong niet afhankelijk is van het internet, gebruiken veel domotica-toepassingen tegenwoordig IoT om apparaten op afstand te besturen en gegevens inzichtelijk te maken.

Domotica: wat is het? | Vodafone Zakelijk
IoT artikelen

Wat Vodafone Business voor u kan betekenen

Kleinbedrijf

ZZP

Vodafone Business helpt ZZP-ers en kleine ondernemingen verder vooruit.

MKB

MKB

Maak een een video- of belafspraak met een adviseur die alles weet van het MKB.

Grootbedrijf

Grootzakelijk

Maak een video- of belafspraak met een adviseur gespecialiseerd in grootzakelijke oplossingen. 

Veelgestelde vragen over Domotica

Er zijn ontzettend veel domotica toepassingen die u kunt inzetten voor uw bedrijf. Met domotica kunt u allerlei processen in uw kantoor of bedrijfspand automatiseren. Denk hierbij aan automatische verlichting, automatische deuren, slimme klimaatsystemen, slimme deursloten en bewakingssystemen, automatische zonwering en slimme toegangscontrole. Ook wordt domotica in de zorg gebruikt om bijvoorbeeld processen te automatiseren en patiënten te monitoren. Deze opsomming met domotica voorbeelden is niet uitputtend.

Om domotica te implementeren in uw bedrijf moet u eerst een investering doen. Dit brengt extra kosten met zich mee, maar uiteindelijk is het doel natuurlijk dat u deze kosten terugverdient. Door processen te automatiseren en slimme systemen de optimale omstandigheden in uw bedrijfspand te laten creëren bespaart u tijd, geld en middelen.

Een domoticasysteem koppelt meerdere domotica-toepassingen aan elkaar, zodat het geheel vanaf een centraal systeem te besturen is.