Overslaan en ga naar inhoud

Toegankelijkheidsfuncties op de iPhone

Niet voor iedereen is het bedienen van een mobiele telefoon even makkelijk, bijvoorbeeld wanneer je minder goed kunt horen of zien. Of een beperking hebt in mobiliteit of cognitiviteit. Gelukkig biedt de iPhone diverse toegankelijkheidsfuncties aan, zodat het bedienen van de telefoon voor iedereen zo makkelijk mogelijk wordt. Lees hieronder welke toegankelijkheidsfuncties de iPhone beschikt en hoe je deze instelt.

Zien

● VoiceOver: Deze functie leest onderdelen op het scherm voor wanneer je deze niet of moeilijk zelf kunt lezen.

● Zoomen: Hiermee vergroot je het volledige scherm, waardoor deze beter zichtbaar is.

● Vergrootglas: Is een onderdeel op je scherm te klein? Dan kun je deze inzoomen met het vergrootglas.

● Weergave en tekstgrootte: Met deze functie kun je onder andere de tekstgrootte, transparantie en het contrast aanpassen.

● Beweging: Hiermee wordt de beweging van de gebruikersinterface verminderd. Daarbij wordt het automatisch afspelen van berichteffecten en videovoorvertoningen uitgeschakeld.

● Gesproken materiaal: Bij inschakelen van deze functie ontstaat er, wanneer je tekst selecteert, een knop waarmee je deze tekst kunt laten voorlezen.

Audiodescripties: Met deze functie kun je audiodescripties toevoegen aan een video, waardoor de gebeurtenissen in de video extra beschreven worden Dit kan bijvoorbeeld op het gebied van uitdrukkingen van
karakters en beschrijvingen van de setting.

smartsimpel
smartsimpel

Horen

● Hoortoestellen: Indien jij een hoortoestel hebt, kan het zijn dat ze het logo “Made for iPhone” hebben. In dit geval kun je de instellingen hiervan aanpassen via jouw iPhone.

● Geluidsherkenning: Hierbij let jouw iPhone contant op omgevingsgeluiden en geeft het jou aan wanneer de telefoon deze geluiden herkent.

● RTT/TTY: Met Teletype (TTY) en Realtimetekst (RTT) kun je telefonisch communiceren als je gehoor- of spraakproblemen hebt. Hierbij wordt tekst verstuurd terwijl je typt, waarbij de ontvanger direct het bericht van lezen of horen.

● Audio en visueel: Hiermee kun je audio en visuele toegankelijkheidsinstellingen aanpassen aan jouw gehoorbehoeften.

● Ondertiteling en bijschriften: Door middel van deze functie kun je ondertiteling en bijschriften toevoegen aan jouw video.

Fysiek en motorisch

● Aanraking: Hiermee kun je de reactie van de iPhone op aanrakingen aanpassen, bijvoorbeeld wanneer je vindt dat het scherm te snel reageert. 

● Face ID en aandacht: Beschikt jouw iPhone over een Face ID? Dan moet je normaalgesproken langzaam je hoofd in een cirkel bewegen om deze in te stellen. Echter als je dit niet kan, kun je met deze functie Face ID in te schakelen zonder je hoofd te hoeven bewegen.

● Schakelbediening: Hiermee kun je jouw iPhone bedienen met diverse schakelaars, in plaats van door op het scherm te tikken met je vingers. De iPhone scant het scherm en stopt wanneer jij hem bedient met een ingestelde schakelaar (bijvoorbeeld door middel van een knikbeweging, gezichtsuitdrukking of externe knop). Vervolgens selecteert de iPhone hetgeen waar de scan is gestopt.

● Stembediening: Door deze functie kun je jouw iPhone met alleen je stem bedienen.

● Zijknop of Thuisknop: Hiermee kun je de instellingen voor de “zijknop” en “thuisknop” aanpassen. Op deze manier kun je onder andere de druksnelheid aanpassen.

● Apple TV Remote: Maak jij gebruik van de Apple TV Remote-app? Met deze functie kun jij aanpassen dat je deze app bediend met knoppen in plaats van veegbewegingen.

● Aanwijzerbediening: Indien jij gebruik maakt van een muis of trackpad om jouw iPhone te bedienen, kun je hiermee de weergave van de aanwijzer wijzigen door bijvoorbeeld de kleur, vorm, grootte en scrolsnelheid aan te passen.

● Toetsenborden: Met deze functie kun je het schermtoetsenbord aanpassen. Gebruik je een extern toetsenbord? Ook hiervan kun je instellingen wijzigen en toetscombinaties aanpassen.

● AirPods: Heb jij AirPods? Met deze functie kun je de instellingen hiervan aanpassen aan jouw bewegings- en gehoorbehoeften.

smartsimpel

Algemene toegankelijkheid

● Begeleide toegang: Hiermee kan de iPhone tijdelijk exclusief voor een app gebruikt worden en bepaal je zelf welke functies van de app beschikbaar zijn. 

● Siri: via Siri kun je alle toegankelijkheidsvoorzieningen activeren op jouw iPhone. Je kunt bijvoorbeeld apps openen en instellingen in- en uitschakelen. Wanneer je spraakproblemen hebt, kun je bijvoorbeeld instellen dat je typt in plaats van praat tegen Siri.

● Activeringsknop: hiermee kun je uit verschillende methoden kiezen om jouw gekozen toegankelijkheidsfuncties aan en uit te schakelen. Dit kan door bijvoorbeeld Siri te gebruiken of drie keer op de zijknop of thuisknop te drukken.

Je nieuwe iPhone instellen

Heb je een nieuwe iPhone gekocht of gekregen? Dan moet deze eerst ingesteld worden. Handig om hierbij al gebruik te maken van toegankelijkheidsfuncties. Echter is hierbij nog maar een deel van de functies beschikbaar, de rest kun je pas activeren na de configuratie van je telefoon.

Zodra je de nieuwe telefoon aanzet, moet je eerst jouw taal en land of regio kiezen. Hierbij kun je gebruik maken van de VoiceOver of kunt je de tekst inzoomen wanneer je blind of slechtziend bent. Deze stel je op de volgende manieren in:

  • Wil je de tekst laten oplezen? Bij de nieuwste modellen van de iPhone (vanaf iPhone X) druk je voor het inschakelen van de VoiceOver drie keer op de zijknop van jouw telefoon, waar je ook normaalgesproken de telefoon mee ontgrendelt. Deze bevindt zich aan de rechterkant van jouw telefoon. Heb je een ouder model die nog een thuisknop heeft? Dan moet je drie keer op de thuisknop drukken om de VoiceOver in te stellen. In beide gevallen krijg je een aankondiging wanneer de VoiceOver is ingeschakeld. 
  • Wil je de tekst vergroten? Tik dan twee keer met drie vingers op het scherm om Zoomen in te schakelen.

Na deze stappen kun je kiezen uit meerdere toegankelijkheidsopties. Zodra je op het scherm ‘Begin direct’ terecht komt, tik je hiervoor op de knop ‘Toegankelijkheid’ (dit is een blauwe knop met een mannetje in het midden). 

Je krijgt dan een lijst te zien met diverse opties. Om een beschrijving van de functie te zien en de functie in te schakelen, druk je op de toegankelijkheidsoptie. Heb je alle benodigde opties gekozen? Klik dan op ‘Gereed’ om terug te gaan naar het configuratieproces. De volgende opties zijn beschikbaar tijdens de configuratie:

Zien 

● VoiceOver
● Zoomen
● Weergave en tekstgrootte
● Beweging
● Gesproken materiaal

Fysiek en motorisch

● Aanraken
● Schakelbediening
● Toetsenborden

Extra toegankelijkheidsopties instellen na configuratie

Is jouw telefoon helemaal geconfigureerd? Vanaf dan kun je hem nu ook echt gaan gebruiken. Via de instellingen van jouw telefoon kun je ook nog wat extra toegankelijkheidsopties instellen, die nog niet beschikbaar waren tijdens de configuratie. 

Hiervoor ga je naar de instellingen-app van jouw iPhone, dit is het grijze icoontje met tandwieltjes erin. Scrol naar onder, hier vind je de optie ‘Toegankelijkheid’. Wanneer je deze aanklikt, zie je een hele lijst met toegankelijkheidsopties in de categorieën ‘Zien’, ‘Fysiek en motorisch’, ‘Horen’ en ‘Algemeen’. Druk op een optie om extra informatie hierover te vinden en deze eventueel te activeren.