Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

7 manieren om uw mensen in 2024 extra te motiveren

Een nieuw jaar is in aantocht. Natuurlijk wilt u van 2024 een topjaar maken en daar heeft u elke medewerker bij nodig. Hoe motiveert u uw medewerkers om meteen in januari de draad weer op te pakken, nieuwe plannen te maken en – waarom niet – het liefst zelfs een tandje bij te zetten? 

Luister nog meer naar feedback van uw medewerkers, pas zonodig doelstellingen aan, stimuleer onderlinge samenwerking. Het zijn manieren om uw medewerkers - net fris terug van de gezellige decembermaand - weer helemaal scherp te krijgen. Dit artikel legt u uit welke 7 acties werken als u in 2024 super wilt presteren met uw medewerkers!

2023 was het jaar van de (lichte) recessie. Het Centraal Bureau voor de Statistiek registreerde de grootste economische terugval sinds de crisis in 2008. Het nieuwe jaar 2024 biedt nieuwe kansen. Motiveer uw medewerkers om er samen een topjaar van te maken!

Omnichannel: hoe uw klanten via verschillende platforms bedient

7 manieren om medewerkers (weer) te motiveren

1. Luister naar feedback en waardeer suggesties - Begin door te luisteren naar feedback van iedereen. Uw medewerkers hebben tijdens de gezellige winterdagen mogelijk nieuwe inzichten opgedaan. Ze dachten na over hun eigen functioneren, over de afdeling of over de visie, strategie en missie van het bedrijf als geheel. Door te luisteren naar hun feedback en eventuele suggesties te waarderen creëert u de ideale basis om medewerkers opnieuw te motiveren. En: om ze te stimuleren om in 2024 een stapje extra te zetten. Wie zich gehoord voelt, waardeert dat en zal zich mogelijk extra inzetten. 

2. Pas de plannen en doelstellingen aan - Luister niet alleen naar de feedback, maar pas concreet plannen en doelstellingen aan als blijkt dat dat breed gedragen wordt. Omarm het voortschrijdend inzicht van uw medewerkers! Belangrijk: het is demotiverend als u niets doet met gegeven input. Wie A zegt moet ook B zeggen, dus doe daadwerkelijk iets met de feedback die u ophaalt. 

3. Moedig onderlinge samenwerking aan - Organiseer teamuitjes of andere teambuilding-activiteiten, maar wacht er niet mee tot de zomer. Plan een moment om de onderlinge samenwerking effectief te stimuleren. Net na nieuwjaar hebben medewerkers veel te vertellen en kunnen ze van alles met elkaar delen. Dat schept een onderlinge band, zowel professioneel als buiten het bedrijf om. Die band vormt de ideale basis om de samenwerking verder aan te moedigen en om een stap extra te zetten. 

4. Bied flexibiliteit waar dat nodig is - Andersom is het belangrijk om ook daadwerkelijk iets aan te bieden waar medewerkers wat aan hebben. Als dat financieel even niet lukt kan dat op andere manieren, bijvoorbeeld vanuit flexibiliteit. Stel bijvoorbeeld een flexibele werkregeling op of kijk opnieuw naar het beleid om thuis te werken. Tijdens de Kerstdagen hebben medewerkers mogelijk nagedacht over hun balans tussen werk en privé. Door daar op in te spelen, biedt u flexibiliteit waar dat nodig is. Dat draagt bij aan het gevoel van waardering bij medewerkers, waardoor zij meer geneigd zijn om in het nieuwe jaar te ‘knallen’.

Omnichannel: hoe uw klanten via verschillende platforms bedient

5. Creëer een positieve werkomgeving - Gebruik die flexibiliteit, het luisterend oor en de extra inzet van medewerkers om samen een positieve werkomgeving te creëren. Dat vraagt om luisteren en waarderen, en om een open visie. Ga met elkaar in gesprek, waardeer de inzet die anderen tonen en deel met elkaar de kleinste successen.

Belangrijk: investeren in medewerkers betaalt zich drie maal terug!

En: vier de successen, dat motiveert! De waardering die blijkt uit een eerste kleine viering vormt de beste brandstof om uiteindelijk ook de grotere doelstellingen te bereiken. Vooral in lastige markten valt het niet altijd mee om de grote verschillen te maken, dus zijn de vieringen van kleine successen veel belangrijker en waardevoller.  

6. Waardeer, erken en beloon inzet - Houd oog voor wat medewerkers werkelijk voor elkaar krijgen. Waardeer hun inzet en erken de tijd en moeite die ze erin steken. Doe dat onvoorwaardelijk, dus ook op het moment dat het niet meteen het gewenste resultaat oplevert. Waardering en erkenning hoeven zich lang niet altijd in geld uit te betalen. Ook aandacht vormt voor veel medewerkers een belangrijke motivatie om door te gaan, zelfs als het niet meteen lukt om voor elkaar te krijgen wat jullie met elkaar afspreken. En behalen medewerkers doelstellingen of krijgen ze meer voor elkaar dan jullie vooraf hadden verwacht en afgesproken? Beloon dat dan ook. De kosten gaan voor de baten uit! 

Ook interessant: wilt u goede prestaties belonen, denk dan eens aan de mogelijkheden die Priority biedt

7. Stippel het carrièrepad samen uit - Denk ten slotte na over de langetermijnplanning voor medewerkers. Misschien dachten ze tijdens in december na over het carrièrepad dat ze uiteindelijk willen bewandelen. En hebben ze ideeën over de stappen die ze uiteindelijk willen zetten, zowel tijdens 2024 als in de jaren die er volgen. Ga met medewerkers in gesprek over wat zij graag willen bereiken en stem met elkaar af wat daar van beide kanten voor nodig is. Blijf medewerkers op die manier motiveren. Begin daar meteen mee!