Het belang van IT-beveiliging voor uw mkb-bedrijf (met tips)

IT-beveiliging vraagt om aandacht voor cybersecurity, wifi-beveiliging en bijvoorbeeld software en opslag. Zorg dat uw bedrijf nadenkt over internet security én de juiste maatregelen neemt. De risico’s van cybercrime nemen toe, dus het is belangrijk om u daar sterker tegen te wapenen, zegt consumentenpsycholoog Patrick Wessels. Hij heeft slimme tips.

Alles weten over bescherming tegen cybercrime? Lees meer over malwareransomwarephishingDDoS-aanvallen en datalekken of over de nieuwste cybercrime trends.

Het is binnen cybersecurity belangrijk om na te denken over:

  1. Toegang
  2. Software
  3. Risico’s
  4. Opslaan
  5. De zwakste schakel

Tip: Veel bedrijven denken bij de risico’s van cybercrime meteen aan phishing, malware en bijvoorbeeld DDoS-aanvallen. Houd er rekening mee dat het net zo belangrijk is om veilige zakelijke wifi te gebruiken. Dus: zit er een sterk wachtwoord op het netwerk, om te voorkomen dat anderen zomaar toegang kunnen krijgen?

Patrick Wessels over IT-beveiliging

1. Regel de toegang

Gebruik altijd unieke wachtwoorden om in te loggen, zowel op bedrijfssystemen als online. Denk onder andere aan sociale media en bijvoorbeeld Office-software. Dat voorkomt dat cybercriminelen toegang krijgen tot systemen, applicaties en platformen.Tip: stel tweestapsverificatie verplicht binnen uw bedrijf. Medewerkers gebruiken dan een wachtwoord of pincode, samen met bijvoorbeeld verificatie via hun mobiele telefoon.

"Denkt u aan een nieuwe applicatie of toepassing? Zoek vooraf naar gebruikerservaringen, om eventuele risico’s op cybercrime te beperken."

2. Update software

Schakel zoveel mogelijk automatische updates in voor systemen, applicaties en bijvoorbeeld plug-ins of aanvullende modules. Voorkom op die manier dat de beveiligingssoftware achterwege blijft, op het moment dat er een nieuw lek aan het licht komt. Door de updates automatisch te laten installeren voorkomt u dat medewerkers daar zelf voor verantwoordelijk zijn, waardoor ze het kunnen vergeten.

3. Beperk risico’s

Houd binnen het gebruik van ICT rekening met de belangrijkste risico’s. Verbeter de IT-beveiliging door bijvoorbeeld een Service Level Agreement (SLA) met iedere IT-leverancier af te sluiten. Maak afspraken over de diensten, kwaliteit, het onderhoud én de risicobeperking.

Tip: denkt u aan een nieuwe applicatie of toepassing? Wees kritisch op weinig gebruikte opties. Zoek vooraf naar gebruikerservaringen, om eventuele risico’s op cybercrime te beperken.

IT-beveiliging

4. Sla veilig op

Maak regelmatig back-ups, versleutel gevoelige gegevens en zorg voor veilige opslag. Gebruik bijvoorbeeld cloudopslag, op basis van hoogwaardige encryptie. Op die manier voorkom u dat gegevens in handen vallen van cybercriminaliteit.Let op: heeft u toch te maken met een datalek? U moet dat binnen 72 uur melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

5. Vind de zwakste schakel

Ga voor de beste internet en IT-security steeds op zoek naar de zwakste schakel binnen het systeem. Is er bijvoorbeeld sprake van onveilige software? Gebruiken medewerkers een onbekende USB-stick? 

Houd er rekening mee dat medewerkers kunnen klikken op links in phishing-mails. En zorg ervoor dat het scherm of de complete computer automatisch afsluit zodra iemand de werkplek verlaat. Op die manier denkt u actief na over cybersecurity en de IT-beveiliging, om de risico’s zoveel mogelijk af te dekken.

Cybersecurity en wifi-beveiliging voor veilig internetten

Bedrijven hebben te maken met allerlei risico’s op het gebied van cybersecurity. De wifi-beveiliging wordt daarbij vaak over het hoofd gezien. Daarnaast is het belangrijk om na te denken over de beveiliging van het wifi-netwerk. Veel bedrijven zien dat over het hoofd. U moet het modem beveiligen en secundair zorgen voor beveiliging van het netwerk zelf, met WEP of liever WPA2. Het zijn beveiligingsstandaarden, om meer veiligheid toe te voegen aan gebruik van het wifi-netwerk. WPA2 verdient daarbij de voorkeur, omdat dit de internationale standaard vormt, die sterk is verbeterd ten opzichte van WEP.

Tip: twijfelt u over hoe u uw wifi moet beveiligen? De systeembeheerder kan uitleggen over veilig wifi en over de maatregelen die u moet nemen om wifi binnen het bedrijf te beveiligen. Dit voorkomt dat cybercriminelen de kans hebben om in te loggen op het netwerk, en daarmee bijvoorbeeld computers of gegevens kunnen benaderen. 

Vodafone Business – Het belang van IT-beveiliging voor uw mkb-bedrijf (met tips)

Heeft u bedrijf alles in huis om u te beschermen tegen cyberaanvallen? Vodafone Business kan u helpen om alle schakels in uw bedrijf te beveiligen. 

Vodafone Business – Het belang van IT-beveiliging voor uw mkb-bedrijf (met tips)

Veilig Vooruit

Bescherm uw medewerkers, apparaten, locaties en verbindingen. 

Een paar van onze passende oplossingen

Ontdek met welke tools en services Vodafone jouw organisatie digitaal verder kan brengen.

Dé zakelijke beveiligingssoftware.

Mobiel beheer in de cloud.

Proactieve beveiliging voor mobiel.

BusinessScan

Advies over uw digitale oplossingen

Beter en veiliger samenwerken met uw medewerkers? Slimmer bereikbaar zijn? Doe de Business Scan en krijg binnen 5 minuten gratis en vrijblijvend ICT-advies voor uw bedrijf.