Overslaan en ga naar inhoud

De Samsung Galaxy A53 of iPhone SE

Wat zijn de verschillen?

Ben jij op zoek naar een smartphone met de nieuwste snufjes, voor een betaalbare prijs? Dan kom je waarschijnlijk al snel uit bij de Galaxy A53 5G óf iPhone SE 2022. Deze mid-range modellen van Samsung en Apple komen op enkele vlakken overeen, maar kennen ook veel verschillen. Wij hebben deze voor je uitgezocht, zodat jij een goede keuze kunt maken.

Besturingssysteem: iOS 15 vs. Android 12

Het voornaamste verschil tussen de smartphones is het besturingssysteem. Waar de A53 een Google Android 12-besturingssysteem heeft, draait de iPhone op Apple iOS 15. Welk systeem fijner is, hangt voornamelijk af van jouw eigen smaak en voorkeuren.

Het iOS besturingssysteem staat vooral bekend om zijn gebruiksgemak, voornamelijk in combinatie met andere Apple-producten. Android is daarentegen universeler en wordt dan ook op meerdere merken smartphones gebruikt. Daarbij is de interface iets beter te personaliseren.

Camera: drie extra lenzen op de A53

Bij de iPhone SE 2022 is gekozen voor een eenvoudige camera set-up met een enkele 12 megapixel groothoekcamera aan de achterkant. Aan de voorkant van het toestel zit een 7 megapixel selfiecamera. Je vindt op het toestel diverse handige camerafuncties, zoals slimme HDR4, fotografische stijlen en de portretmodus. Mede door de krachtige A15-chip en de goede image processing schiet je foto’s in hoge kwaliteit.

Achterop de Galaxy A53 zitten vier camera’s: een 64 megapixel hoofdcamera, 12 megapixel ultragroothoeklens, 5 megapixel macrolens en 5 megapixel dieptecamera. Dit zorgt ervoor dat je een groter deel van de omgeving kunt vastleggen, objecten nóg dichterbij kunt halen en meer diepte in je foto’s ziet. Ook maak je in het donker scherpe foto’s door de nachtmodus, die niet op de iPhone SE te vinden is.

  Galaxy A53 iPhone SE
Hoofdcamera 64 MP 12 MP
Ultragroothoekcamera 12 MP X
Dieptecamera 5 MP X
Macrocamera 5 MP X
Selfiecamera
32 MP 7 MP

Processor: iPhone SE krachtiger

Beide smartphones beschikken over een krachtige en snelle processor. Zo draait de iPhone SE 2022 op de A15 Bionic-chip van Apple, die ook in de (duurdere) iPhone 13 zit. Dit maakt de SE - samen met de iPhone 13 (Mini) en 13 Pro (Max) de snelste smartphone van dit moment.

De Samsung A53 draait op de Exynos 1280-processor. Samsung heeft hiermee een flinke verbetering doorgevoerd ten opzichte van de voorganger: de processor zorgt namelijk voor 33% snellere graphics dan de A52. De processor is minder krachtig dan die in de iPhone, maar zorgt nog steeds voor veel snelheid. Gamen, streamen en fotograferen is allemaal geen probleem voor beide smartphones.

Design: grote verschillen tussen smartphones

Qua uiterlijk zitten er grote verschillen tussen de iPhone SE en Samsung A53. Zo zal je waarschijnlijk als eerst opvallen dat op de SE nog de vertrouwde thuisknop zit en deze ontbreekt op de A53. Het scherm is op de laatstgenoemde smartphone daarom een stuk groter, namelijk 6,5 inch in plaats van 4,7 inch op de iPhone. Wat fijner is, hangt hierbij vooral af van jouw persoonlijke voorkeuren.

De display van Samsung is niet alleen groter, maar heeft ook een hogere resolutie en verversingssnelheid (120 Hz). Doordat het scherm van de iPhone kleiner is, is de lagere resolutie echter geen groot probleem: de pixeldichtheid is nog steeds vrij hoog.

Daarbij verschillen de smartphones natuurlijk qua aantal camera’s, wat zorgt voor een geheel andere uitstraling op de achterkant van de smartphones. De behuizing van de iPhone is gemaakt van aluminium, waarbij de A53 bestaat uit kunststof.

De iPhone en Samsung hebben ook overeenkomsten. Zo zijn beide smartphones rond afgewerkt en zijn ze verkrijgbaar in drie verschillende kleuren. Bovendien hebben ze een IP67-certificering voor stof- en waterdichtheid. 

Batterij: grotere accu in A53

Qua grootte van de accu wint de Samsung het van de iPhone: hierin vind je namelijk een batterij van 5.000 mAh ten opzichte van 2.018 mAh in de SE. Hierdoor is de A53 wel een stuk dikker dan de iPhone SE. Zoek je een compactere smartphone? Dan kun je dus beter voor de iPhone SE kiezen.

Bij beide smartphones is snelladen mogelijk: hierbij laad je de batterij binnen 30 minuten op tot 50%.

Opslagruimte: standaard veel intern geheugen

Zowel de iPhone SE als de Galaxy A53 worden standaard geleverd met een ruim intern geheugen. Het instapmodel van de iPhone SE heeft 64 GB geheugen. Is dit niet voldoende? Dan kun je ook kiezen voor een iPhone SE met 128 GB of 256 GB geheugen. De A53 heeft een intern geheugen van 128 GB, maar dit is uit te breiden met een micro SD kaartje tot maar liefst 1024 GB. Perfect als je jouw smartphone veel gebruikt voor het opslaan van foto's en video's.