Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Betrouwbaar en snel zakelijk internet: fabels en feiten

“Beter één internetsignaal in de lucht dan tien uit de grond.” “En voor echt snel internet heb je per se glasvezel nodig.” En zo zwerven er meer fabels over internetsnelheid rond. Maar hoe zit het dan wel? In dit artikel leggen we aan de hand van vier fabels en feiten voor eens en voor altijd uit hoe het echt zit. En: hoe u met Vodafone Business Internet altijd verzekerd bent van snel (en: betrouwbaar!) zakelijk internet.

Hoe zit het toch met internetsnelheid? We scheiden in dit verhaal de feiten van de fabels. En laten zien dat u met coax de zekerheid heeft van supersnel internet - belangrijk als u uw digitale werkplek goed wilt laten functioneren.

U kunt op verschillende manieren verbinden met het internet. Aan de basis ligt altijd het kernnetwerk van een provider. In het geval van Vodafone en Ziggo is dat een uitgebreid glasvezelnetwerk. Komt het signaal bij jou thuis binnen via de kabel, dan verloopt het laatste deel van de reis via een coaxkabel. Daarna zet een modem het signaal om in een wifi-signaal of internet via de kabel. Gebruikt u een smartphone, dan gaat het signaal via het kernnetwerk naar een nabijgelegen zendmast. Die stuurt het via de lucht door naar jouw apparaat. Wat betekent de keuze van netwerk voor de snelheden waarmee u kunt internetten? Maakt het uit of u van glasvezel, coax of 4G – en straks 5G – gebruikmaakt?

Feit: 5G is supersnel, maar snelle (zakelijke) wifi blijft hard nodig
Feiten over zakelijk internet

5G wordt een supersnelle vorm van internet. In theorie kunt u er een downloadsnelheid van 4,2 gigabit per seconde (Gbps) mee halen. In de praktijk zal het eerder uitkomen op 1 Gbps. Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps). Wifi-netwerken zitten zo rond de 44 Mbps. Wat dat concreet betekent? Downloadt u een HD-film van zo'n 650 MB dan duurt dat met 4G zo'n twee minuten, met wifi een minuut en met 5G maar een luttele 5 seconden.

De mogelijkheden met 5G zijn vrijwel eindeloos: van zelfrijdende auto's tot operaties op afstand. Toch is er één maar: de snelheid van 5G is niet vanzelfsprekend. Bevindt u zich verder van een zendmast, dan neemt de snelheid bijvoorbeeld drastisch af. Ook mist, regen of sneeuw, kunnen de ontvangst van 5G beïnvloeden. Net als de ramen in huis. Dit maakt 5G niet het meest geschikte netwerk voor thuisgebruik. Wat wel? Voorlopig kunt u nog steeds het beste het vertrouwde, steeds sneller wordende wifi gebruiken dat via de coaxkabel binnenkomt.

Lees ook: 'Wat brengt 5G ons écht?'

Feit: downloaden via coax is net zo snel als via glasvezel

Glasvezel kwam na coax als manier om te verbinden met internet. Het heeft ook de reputatie veel sneller te zijn dan coax. Maar hoe zit het nou echt? Glasvezel is inderdaad dé manier om snel veel data te versturen en de up- en downloadsnelheden zijn in theorie gelijk. Niet voor niets gaat daarom gemiddeld 97% van het signaal via glasvezel via ons netwerk naar de klant. Het is namelijk de beste manier om data probleemloos lange afstanden te laten overbruggen.

Nu was het zo dat glasvezel het ruim won van coax als het gaat om up- en downloadsnelheden. Maar ook met coax is het inmiddels mogelijk om zeer hoge downloadsnelheden via coax te halen, door toepassing van DOCSIS 3.1-technologie. En vergist u zich niet, kabel kan nóg veel hogere snelheden aan. Daarmee is coax razendsnel - en klaar voor de toekomst.

Coax kan in de praktijk bijna net zo snel zijn als glasvezel

Fabel: voor gaming is een heel hoge internetsnelheid nodig

Veel internetgebruikers kennen dit scenario: er is een nieuwe game uit, en die willen ze zo snel mogelijk downloaden en spelen. Een beetje online game is zo 60 GB. Een snelle internetverbinding doet dan natuurlijk wonderen. Met een beetje gemiddelde internetverbinding met een bandbreedte van 250 Mbps haalt u die game in een half uur binnen. Daarna is het niet zozeer de bandbreedte, alswel de 'latency' die bepaalt of u zonder haperen de game kunt spelen.

Latency is de periode tussen het versturen en ontvangen van data. Bij een lage latency kunt u zonder zichtbare vertraging gamen. Vuurt u iets af in de game, dan zien tegenspelers dat bij een lage latency vrijwel direct. Een extra hoge internetsnelheid is interessant om snel bestanden binnen te halen, maar voor gamen is het geen voorwaarde. Dat maakt 5G ook zo interessant voor gamers die vaak on the go zijn. 5G heeft een veel lagere latency dan 4G. In dit geval komt dat doordat het 5G-signaal op hogere frequenties over kortere golflengtes werkt. Hoe korter de golflengte, hoe hoger de snelheid én hoe lager de latency. Gamen zonder vertraging terwijl u op reis bent is straks gewoon mogelijk.

Fabel: om Netflix te kijken heb je glasvezel nodig

Nee hoor, films en series streamen kan niet alleen met glasvezel. Het gaat, net als bij gamen, om genoeg snelheid en zo min mogelijk vertraging. Om films fatsoenlijk te streamen heb je een minimale snelheid van zo'n 5 Mbps nodig voor HD en 25 Mbps voor 4K. Het simpelste Ziggo-abonnement haalt al het dubbele – gewoon via coax. Netflix stelt zelf voorwaarden voor benodigde internetsnelheden. Binnen hun eigen ranglijst zijn wij standaard een van de snelste providers. Omdat we continu in steeds snellere verbindingen investeren, kunt u met Vodafone Business Internet altijd probleemloos naar Netflix kijken. Ook met uw Vodafone-abonnement mobiel Netflixen is geen probleem, al moet u wel rekening houden met uw databundel. Netflixen kan dus overal en wordt altijd bij u gebracht via glasvezel en daarna coax, wifi, 4G of straks 5G.

Om over na te denken

Business Internet
5 Mbps

Om films fatsoenlijk in HD te streamen heeft u deze snelheid minimaal nodig. Via coax haalt u moeiteloos het dubbele. Wat als u met uw bedrijf ook altijd razendsnel en betrouwbaar internet zou hebben?

Jasper de Vries

Business Consultant

Negen jaar ervaring
Expert in hybride werken

Het belang van snel zakelijk internet: Vodafone Business