Overslaan en ga naar inhoud
iPhone 11 vs iPhone 12

iPhone 11 of de iPhone 12, welke telefoon past het beste bij jou?

Er zit maar één generatie tussen beide iPhones, maar dit kan al een wereld van verschil betekenen. Ga je voor de iPhone 11 uit 2019, of past de iPhone 12 uit 2020 beter bij je? Lees er hier alles over!

Op zoek naar een nieuwe iPhone? Dan kan het goed zijn dat je twijfelt tussen bijvoorbeeld de iPhone 11 en de iPhone 12. De iPhone 12 is uitgebracht in het najaar van 2020, de iPhone 11 stamt uit 2019 en is ook nog altijd een interessante optie. De iPhone 11 of de iPhone 12, welke past het beste bij jou?

iPhone 11 of iPhone 12? Bekijk hier onze video reviews

iPhone 11 vs iPhone 12: het design

Formaat en vormgeving

Hoewel de iPhone 11 en iPhone 12 in eerste instantie veel op elkaar lijken zit er een groot verschil het design, met name in de randen van de telefoons. De iPhone 11 heeft meer afgeronde zijkanten, waar die bij nieuwere iPhone 12 toestellen juist afgevlakt zijn. De iPhone 12 toestellen hebben hierdoor dezelfde robuuste uitstraling als de oude publiekslievelingen, de iPhone 4 en iPhone 5.

Qua grootte zijn de iPhone 11 en de iPhone 12 even groot, maar de iPhone 12 heeft nét iets meer schermruimte. Dit komt omdat de bezels (de zwarte randjes rondom het scherm) bij de iPhone 11 een paar milimeter breder zijn. 

Ook zijn de iPhone 12 telefoons beter bestand tegen vallen en krassen vanwege het nieuwe Ceramic Shield. Dit glas is gecombineerd met keramiek en maakt de iPhone 12 tot vier keer valbestendiger dan andere telefoons gemaakt van glas.

Zowel de iPhone 11 en iPhone 12 hebben hiermee een lekker handzaam formaat, waarbij de iPhone 12 net iets meer schermruimte heeft en beter tegen vallen en krassen kan. 

iPhone 11 of 12: welke heeft het beste scherm?

De iPhone 11 is vooralsnog de laatste iPhone geweest die met een lcd-scherm is uitgerust. Dit zogeheten Liquid Retina scherm geeft prima kleuren weer en je foto's en video's komen er vanwege de hoge resolutie (828 x 1792 pixels) helder en scherp op terug te zien.

De iPhone 12 heeft echter een Super Retina XDR Oled scherm. Een hele mond vol, maar het komt er simpelweg op neer dat dit display op alle fronten beter is. De beelden zijn nog een stukje scherper, kleuren spetteren van het beeldscherm af en een Oled-scherm zorgt voor de meest contrastrijke beelden mogelijk. Ook de resolutie van de iPhone 12 ligt hoger met 1170 x 2532 pixels.

Voor dagelijks gebruik, het bekijken van websites, foto's en video's voldoet de iPhone 11 nog altijd prima. Hecht je echter veel waarde aan de best mogelijk beelden met heldere kleuren en diepe contrasten, dan is de iPhone 12 waarschijnlijk de betere keuze. 

 

iPhone 11 vs iPhone 12: het scherm
iPhone 11 vs iPhone 12: de camera's

iPhone 12: overal nachtmodus

  iPhone 11 iPhone 12
Ultragroothoek 12MP 12MP
Groothoek 12MP 12MP
Selfiecamera 12MP 12MP

Met zowel de iPhone 11 als de iPhone 12 maak je overal 4K foto's. Beide telefoons hebben namelijk een 12 megapixel groothoek en ultragroothoeklens aan de achterkant. Hiermee maak je makkelijk mooie portretfoto's en kiekjes binnen en buiten. De camera's werken lekker snel en scherpstellen en opslaan van je foto's gaat erg soepel.

De iPhone 11 heeft op via de ultragroothoeklens een nachtmodus zitten waarmee je onder minder goede lichtomstandigheden ook nog duidelijke foto's kunt maken. De iPhone 12 heeft deze functie ook op de andere camera's zitten, zelfs op de selfiecamera aan de voorkant!

Daarnaast heeft de iPhone 12 verbeterde HDR 3. Met behulp van slimme software verbetert de iPhone 12 hiermee lichte delen, schaduwen en contouren van je foto's dankzij slimme kunstmatige intelligentie.

Met de iPhone 11 maak je nog altijd prima foto's en de nachtmodus is een fijne toevoeging. Verwacht je vaak met minder goed licht te willen filmen en fotograferen? Dan is de iPhone 12 de slimmere keuze.

Snel en 5G met de iPhone 12

Beide telefoons zijn beide heel, heel erg snel. Apps openen en sluiten nog voordat je met je ogen hebt kunnen knipperen. Foto's en video's in 4K maken en bewerken, of zware games zoals Fortnite en Call of Duty spelen zijn werkelijk geen enkel probleem voor deze telefoons.

Toch scoort de iPhone 12 op alle fronten net iets beter dan de iPhone 11 als je ze naast elkaar legt. Dit komt omdat de iPhone 11 de Bionic A13 Chip gebruikt en de iPhone 12 het met de net weer snellere Bionic A14 Chip doet. 

5G: de nieuwe generatie mobiel internet
Misschien nog wel het grootste verschil is de mogelijkheid om 5G te gebruiken. De iPhone 12 kan op dit netwerk supersnel internet leveren via het netwerk van Vodafone. De iPhone 11 heeft deze mogelijkheid niet. Omdat de bereikbaarheid en snelheid van 5G alleen maar meer wordt, ben je met de iPhone 12 beter op de toekomst voorbereid dan met de iPhone 11. 

 

 

iPhone 11 of iPhone 12? Prestaties en opslag

Neem je de iPhone 12 of de iPhone 11?

Ondanks dat er maar een jaar verschil zit tussen de iPhone 11 en de iPhone 12 zijn er grote verschillen tussen beide telefoons. Een ander type beeldscherm, nachtmodus op alle camera's en natuurlijk het verschil tussen wel of geen 5G op je iPhone.

Koop de iPhone 12 als je:

Koop de iPhone 11 als je:

Of bekijk een van onze andere vergelijkingen tussen iPhones