Overslaan en ga naar inhoud

iPhone 13 vs iPhone 13 Pro Max

Denk je na over de iPhone 13, maar weet je niet of je voor de standaard of voor het topmodel de Pro Max versie wilt gaan? Wij leggen de verschillen hier voor je uit.
iPhone 13 vs iPhone 13 Pro Max

In deze vergelijking leggen we de iPhone 13 en de iPhone 13 Pro Max voor je naast elkaar en bekijken we de verschillen in vormgeving, beeldschermen, fotografie en de snelheid van beide iPhones. Zo weet jij welke telefoon het beste bij je past. 

Koop de iPhone 13 als je:

Koop de iPhone 13 Pro Max als je:


Goed om te weten
; in veel opzichten zijn de iPhone 13 en de iPhone 13 mini gelijk aan elkaar. De iPhone 13 mini is alleen een stukje kleiner, de accu is iets minder groot en hij weegt minder dan de iPhone 13. De overige voordelen van de iPhone 13 gaan dus ook op voor de iPhone 13 mini.

Hetzelfde geldt voor de iPhone 13 Pro en de iPhone 13 Pro Max. Deze telefoons lijken ook erg op elkaar, alleen is het beeldscherm en de accu iPhone 13 Pro Max juist een stukje groter dan de iPhone 13 Pro.

iPhone 13 vs iPhone 13 Pro Max: het design

Kleinere notch, zelfde design

Apple lijkt nog geen afscheid te willen nemen van de notch. In deze inkeping bovenin het scherm zitten onder andere de infraroodcamera, lichtsensor, speaker, microfoon en natuurlijk de selfiecamera. Daarom zit 'ie er ook dit jaar nog in om veilig de iPhone 13 en iPhone 13 Pro Max te kunnen unlocken met face-ID. 

Kleinere notch
Maar toch is er zeker wat verandert! De notch is bij de iPhone 13 en 13 Pro Max een stukje kleiner geworden. Apple claimt dat de zwarte inkeping zo'n 20% geslonken is ten opzichte van de iPhone 12 telefoons. Zo heb nog weer nét dat beetje extra beeldschermruimte.

Pro Max is groter en zwaarder
Goed om te weten is dat de iPhone 13 Pro Max met zijn beeldscherm van 6,7-inch een stuk groter is dan de iPhone 13 met een beeldscherm van 6,1-inch. Ook is de iPhone 13 Pro Max met een gewicht van 240 gram een stukje zwaarder dan de iPhone 13 die174 gram weegt.

Zoek je een telefoon waarop je heerlijk kunt gamen en films kijken, dan is de iPhone 13 Pro Max daar erg geschikt voor. Wil je echter een telefoon die makkelijk in je broekzak past? Dan zou de standaard iPhone 13 een betere keuze zijn. 

Qua looks gebruiken beide telefoons dezelfde materialen als glas en aluminium van hoge kwaliteit, en zien er aan de voorkant dus vrijwel identiek uit met een weer iets modernere look dan de iPhone 12 telefoons. 

En de extra kleuren dit jaar zijn...
De iPhone 13 is te bestellen in de standaardkleuren zwart, blauw, rood en wit. Ben je altijd super positief ingesteld en bekijk je het liefst alles door een gekleurde bril, of ben je nu eenmaal super fan van flamingo's? Dan zit je met de iPhone 13 helemaal goed nu deze voor het eerst ook te bestellen is in de kleur roze! Ga je liever iets meer incognito maar toch subtiel opvallend? Kies dan voor de nieuwste kleur groen.

De iPhone 13 Pro Max is leverbaar in de bekende kleuren grafiet grijs, goud en zilver. Wil jij extra opvallen met deze pro-telefoon? Dan raden we je van harte de Sierra Blue versie of de nieuwste kleur Alpengroen aan.  

iPhone 13 of 13 Pro Max: hoe belangrijk vind je een hoge refreshrate?

Een hoge wat? Nou, de verversingssnelheid! Dit is hoe vaak een beeldscherm nieuwe informatie kan tonen per seconde. Standaard ligt dit op 60 keer (ook wel aangeduid als 60 Hertz / 60 Hz), zo ook bij de iPhone 13. Dat is al heel snel, maar het kan altijd sneller. De iPhone 13 Pro Max heeft namelijk een beeldscherm van 120 Hz. 

De iPhone 13 Pro Max kan hiermee tot twee keer zo snel nieuwe informatie tonen. Erg fijn bij bijvoorbeeld hele snelle actiespellen, of bij het scrollen door tekst en foto's. Omdat deze bewegende informatie vaker per seconde getoond kan worden 'voelt' een telefoon sneller aan. Dit effect is lastig te omschrijven of te zien op foto's, maar leg een 120 Hz telefoon naast een 60 Hz telefoon en het effect valt je direct op.  

Verder zijn beide beeldschermen weer Super Retina XDR OLED. Of makkelijker gezegd; de schermen van de iPhone 13 en iPhone 13 Pro Max behoren tot de absolute top in het telefoonlandschap. Fantastische kleuren, super scherpe beelden, enorm contrast tussen donkere en lichte delen en beide telefoons kunnen ook nog eens lekker helder gemaakt worden, zodat ze ook goed afleesbaar blijven in direct zonlicht.

iPhone 13 vs iPhone 13 Pro Max: het beeldscherm
iPhone 13 vs iPhone 13 Pro Max: de camera's

iPhone 13 camera's, hoeveel wil je er hebben?

Koop je een iPhone 13, dan zit je gegarandeerd goed met de camera's. Apple steekt heel veel tijd en moeite erin om ervoor te zorgen dat de lenzen en de slimme chips goed samenwerken om de mooiste foto's te maken. Ook bij moeilijke lichtomstandigheden, zoals in de schemer of in het donker. 

  iPhone 13 iPhone 13 Pro Max
Ultragroothoek 12MP 12MP
Groothoek 12MP 12MP
Selfiecamera 12MP 12MP
Telelens - 12MP, 3x zoom
Time of Flight (lidar) - aanwezig
Macrofotografie - aanwezig


Geen last meer hebben van bewogen foto's? De iPhone 13 en iPhone 13 Pro Max zijn er voor je. De standaard iPhone 13 heeft nu namelijk ook de optische beeldstabilisatie die terug te vinden is in de iPhone 12 Pro Max telefoons. Hierdoor heb je minder snel bewogen beelden op je foto en schiet je vaker in één keer raak.

Maar wil je alle artistieke vrijheid? Dan is de iPhone 13 Pro Max waarschijnlijk dé telefoon voor jou. Naast de standaard groothoeklens en de ultragroothoeklens kan de iPhone 13 Pro Max namelijk ook optisch zoomen (3x) en verder digitaal inzoomen dan de standaard iPhone 13. Daarnaast zorgt de lidarscanner bij het Pro-model voor meer informatie waarmee de iPhone-chip weer prachtige plaatjes kan maken. En tot slot heeft de iPhone 13 Pro de mogelijkheid om macrofoto's en video's te maken. Die extreme close-ups van planten en oppervlaktes waarin werkelijk ieder detail te zien is? Die macrofoto's maak je dus met de iPhone 13 Pro telefoons.

15 miljard transistors op A15 Bionic chip

Ja, dat lees je goed. De niewste chip van Apple is ongelofelijk krachtig met duizelingwekkende hoeveelheden transistors op een paar vierkante centimeter. Krachtig, slim en zuinig. Wat wil je nog meer in een telefoonchip hebben? 

Beide iPhone 13 modellen maken gebruik van deze A15 Bionic chip. Deze is tot 50% sneller in rekenwerk en tot 30% sneller bij grafische toepassingen zoals games. 

Ook de opslag heeft een upgrade gekregen. De goedkoopste iPhone 13 komt nu met standaard 128GB opslag. Wil je meer, dan kun je ook kiezen uit 256GB of 512GB. Ditzelfde geldt voor de iPhone 13 Pro Max telefoon. Mocht je helemaal zeker weten dat je nooit meer iets hoeft te verwijderen qua apps of multimedia, dan kun je bij de Pro versie zelfs kiezen voor de 1TB (1024 GB) versie. Succes met die ooit gevuld te krijgen!

De A15 Bionic chip in de iPhone 13 en iPhone 13 Pro Max

Neem je de iPhone 13 of de iPhone 13 Pro Max?

Zoals je leest heeft Apple weer groots uitgepakt met de iPhone 13. Strak design, fantastische beeldschermen, topfoto's en natuurlijk behoren de iPhone 13 telefoons weer tot het aller-allersnelste wat er op dit moment te vinden. Is dit voor jou genoeg? Dan zit je helemaal goed met de iPhone 13.

Vind je de extra soepele beelden op het grootst mogelijke beeldscherm erg belangrijk, en wil je ook gebruik maken van de extra cameramogelijkheden? Dan raden we je aan om voor de iPhone 13 Pro Max te gaan.