Overslaan en ga naar inhoud

iPhone 14 vs iPhone 15

Welke past het beste bij jou?

Twijfel je tussen de iPhone 14 of iPhone 15? Wij leggen alle verschillen voor je uit en helpen je met kiezen.

iPhone 14:

iPhone 15:

Design en vormgeving

De iPhone 15 telefoons hebben een nieuw design gekregen en daarmee onderscheid het toestel zich duidelijk van zijn voorganger. De iPhone 14 maakt namelijk nog gebruik van een design wat we eerder ook zagen bij de iPhone 13 en iPhone 12. Waar de overgang van de voor- en achterkant naar de zijkanten van de iPhone 14 nog volledig strak en plat is, zien we bij de iPhone 15 een rond afgewerkte overgang. Voor de achterkant is bij de iPhone 15 gekozen voor een matglazen achterkant, gecombineerd met een matte aluminium rand. Daarmee wijkt het duidelijk af van de glimmende achterzijde van de iPhone 14.

Ook op het gebied van kleuren zien we een duidelijk verschil. Zo is de iPhone 15 niet meer leverbaar in de kleur wit en dat is toch even een behoorlijk verandering, aangezien de iPhone vanaf de 4S altijd leverbaar was in een witte kleur. Oveigens is de iPhone 15 Pro (Max) wel leverbaar in een witte kleur. Daarnaast is ook de kleur rood niet meer opgenomen in het assortiment. Hiervoor in de plaats zijn de kleuren groen, blauw, geel en roze gekomen. Dit zijn allemaal vrij lichte kleuren en in combinatie met de matte achterkant geeft dit een volledig nieuwe uitstraling.

Dynamic Island

Nieuw op de iPhone 15 is het Dynamic Island. Waar we op de iPhone 14 nog de notch vinden, heeft het Dynamic Island dus ook zijn weg gevonden naar de iPhone 15. Zowel de notch als het Dynamic Island 14 is een soort inkeping waar je onder andere de selfiecamera en andere sensoren vind. Het nadeel van zo'n inkeping is echter dat het altijd plek inneemt op je scherm. Daarom heeft Apple er voor gekozen om dit nadeel om te zetten in een voordeel. Want hoewel het Dynamic Island natuurlijk ook nog steeds plek inneemt is het dusdanig ontwikkeld dat je het dynamisch is en je het multifunctioneel in kan zetten. Zo wordt het onder andere gebruikt voor Face ID, meldingen, Live Activiteiten en nog veel meer!

Lees meer over Dynamic Island.

Meer megapixels voor camera iPhone 15

De camera van de iPhone 15 heeft een flinke upgrade gehad ten opzichte van de camera van de iPhone 14. De hoofdcamera van de iPhone 14 is een 12 megapixel groothoekcamera. Op de iPhone 15 vinden we echter een 48 megapixel groothoekcamera als belangrijkste camera. Hiervoor moet je overigens wel een speciale instelling aanzetten op je iPhone 15. Standaard maakt de camera namelijk je foto's met 12 megapixels. Vooral bij het afdrukken op groter formaat zal je dit verschil duidelijk merken.

Lees meer over de camera van de iPhone 15

Chip, batterij en andere specs

Voor zowel de iPhone 14 als de iPhone 15 geldt dat ze niet gebruik maken van de allernieuwste chipsets. Aan de binnenzijde van de iPhone 14 vinden we een geüpgrade versie van de A15 Bionic Chip. Deze was eerder al te vinden in de iPhone 13 modellen. De iPhone 15 heeft een geüpgrade de A16 Bionic Chip toegewezen te kregen, welke een jaar eerder reeds te vinden was in de iPhone 14 Pro modellen. De A16 chip van de iPhone 15 is vooral een stuk sneller dan de chip van de iPhone 14. Dit komt door de kleinere halfgeleider (5nm bij iPhone 14, 4nm bij iPhone 15).

De A16 chip is daarnaast ook een stuk zuiniger. Daardoor gaat ook automatisch de batterij langer meer. Die batterij laad je overigens bij de iPhone 15 op met een USB-C lader, aangezien de lightning aansluiting is vervangen door een USB-C aansluiting. Op de iPhone 14 zit wel nog een lightning aansluitng.

Op het gebied van opslag- en werkgeheugen zit er verder geen verschil tussen de iPhone 14 en iPhone 15. Beide modellen bieden een werkgeheugen van 6 GB. Daarnaast kan je bij beide modellen kiezen uit 3 opslagvarianten: 128 GB, 256 GB en 512 GB.

Alle specificaties op een rijtje

Ben je benieuwd naar alle specificaties van de iPhone 14 en iPhone 15? Neem dan eens een kijkje in het overzicht hieronder met daarin alle specificaties van deze twee toestellen.

  iPhone 14 iPhone 15
Kleuren Zwart,
Wit,
Rood,
Paars,
Blauw,
Geel
 
Zwart
Roze,
Geel,
Groen,
Blauw

Scherm 6,1-inch OLED‑display
6,1-inch OLED-display
Camera 12 MP hoofdcamera
12 MP ultragroothoekcamera
48 MP hoofdcamera
12 MP ultragroothoekcamera
Chip A15 Bionic-chip A16 Bionic-chip
Opslag en werkgeheugen 128 GB / 6 GB
256 GB / 6 GB
512 GB / 6 GB
128 GB / 6 GB
256 GB / 6 GB
512 GB / 6 GB
Afmetingen en gewicht 146,7 x 71,5 x 7,80 mm
172 gram
147,6 x 71,6 x 7,8 mm
171 gram