Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Nieuwe netwerkapp Clubhouse: 7 tips

Het is de nieuwe netwerkapp waar veel mensen over (en mee) praten. Wat is Clubhouse precies en belangrijker nog, wat kunt u er als ondernemer mee? “In een tijd waarin mensen meer en meer op zoek gaan naar echtheid, is dit perfect."

Uitleg over de nieuwe netwerkapp Clubhouse, de do’s en don’ts

Clubhouse kunt u zien als een groot huis, met veel kamers waarin live gesprekken plaatsvinden. Ieder lid kan een kamer aanmaken, waarin hij de moderator is. Deze bepaalt een tijdstip en nodigt mensen uit voor een gesprek. Tijdens het verblijf in de kamer, bepaalt de moderator wie ‘op het podium’ mag, wat betekent dat deze mag spreken. De rest luistert.

Alleen iPhone en iPad

Clubhouse werkt nu nog alleen op iPhone en iPad. Voorlopig althans, want er zijn plannen om Clubhouse ook geschikt te maken voor Android. Met een investering van 100 miljoen in de afgelopen maand moet dat te doen zijn. U kunt de app downloaden, maar u kunt er pas in als iemand u uitnodigt. Community-expert Maartje Blijleven geeft online masterclasses over Clubhouse: “Ik geloof hier echt in. Zeker nu we in lockdown zitten. Iedereen heeft behoefte aan contacten en die kun je opdoen via deze app. En wel wereldwijd.”

Online community

Clubhouse is een online community, waar mensen van over de hele wereld bij elkaar komen. U kunt iedere kamer ingaan als luisteraar, de moderator kan vragen om mee te praten. U kunt ook uw (virtuele) hand opsteken om mee te praten. Let op, u moet dan wel een praatje klaar hebben. “Nieuwe mensen kun je herkennen aan een feesthoed”, legt Blijleven uit. “Dan weten mensen dat je nieuw bent en worden foutjes sneller vergeven.” Gesprekken kunnen overal over gaan, maar u ziet wel de gesprekken die het best bij uw profiel passen. Vul die daarom zo uitgebreid mogelijk in.

Gesprek in groep. Op Clubhouse is iedereen echt

Kanalen

De eerste drie regels van het profiel zijn het belangrijkste, volgens Blijleven. Dat is wat mensen direct zien. Daarin moet al duidelijk zijn wat voor probleem u kunt oplossen bij anderen. Zelf heeft Blijleven al diverse nieuwe klanten via Clubhouse binnengehaald: “Ik ontvang nieuwe aanmeldingen voor mijn academy en mijn e-book wordt meer gedownload. Het helpt om op meerdere online kanalen actief te zijn, want iedereen heeft weer een andere manier om contact te willen. Als je iemand leert kennen, kun je via Instagram of Twitter verder privé contact hebben. Vanwege de lockdown is Clubhouse op dit moment de enige manier waarop jij mensen kunt leren kennen die wel iets met jou gemeen hebben, maar die jij nog niet kent.”

Iedereen is echt

Dat Clubhouse nog beperkingen kent, is niet zo vreemd; het zit nog in de Bètafase. Blijleven is in ieder geval enthousiast over Clubhouse: “Op dit netwerk is iedereen echt. Alles gebeurt live en real time. Je kunt niet doen alsof, want als er een vraag wordt gesteld, moet je direct antwoord geven. Je kunt het niet eerst even opzoeken. In een tijd waarin mensen meer en meer op zoek gaan naar echtheid, is dit perfect. Niemand kan volgers kopen op deze app en er zitten echte mensen achter.” 

Uw gedrag wordt wel beoordeeld op Clubhouse en wie zich misdraagt, wordt als uiterste middel voor het leven gebannen, net als degene die hem of haar uitnodigde. In de richtlijnen staat dat er geen discriminatie, racisme, antisemitisme, misbruik of haat is toegestaan. Als u op Clubhouse komt, krijgt u een ‘invite’ waarmee u iemand anders kunt toelaten. Wie actief is, krijgt vanzelf meer uitnodigingen om uit te delen. Wie u uitnodigde, staat ook op uw profiel, wel zo fijn als dat een bekend iemand of een grote naam is in uw wereld.

7 belangrijke tips voor wie op Clubhouse wil én kan

  1. Maak de biografie zo uitgebreid mogelijk
  2. Leg contact met in ieder geval vijftig mensen
  3. Zorg voor een opvallende kleur achter uw foto, dan word u eerder gezien en herkend
  4. Zet in de eerste drie zinnen van de biografie hoe u iemand kunt helpen
  5. Laat zien waar u vandaan komt (Amsterdam, Netherlands is voldoende)
  6. Oefen de dertig seconden-pitch
  7. Volg gesprekken met (bekende) ondernemers
Meer weten?

Wilt u weten of Clubhouse iets voor u is, dan is dit een goede ingang.