Overslaan en ga naar inhoud

IoT voor beginners: wat u er mee kunt in uw bedrijf

De toekomst is ‘connected’. Bent u er klaar voor? We leggen Internet of Things (IoT) uit, belichten een aantal IoT-toepassingen en onderzoeken hoe u een wereld van efficiëntie, inzichten en groei voor uw bedrijf kunt ontdekken.

Ontdek hoe u met IoT een schat aan bedrijfsvoordelen kunt benutten. Daarbij gaat het om praktische toepassingen voor uw eigen bedrijfsprocessen maar ook om het ontwikkelen van producten waarmee u de markt op kunt. Leer alles over onze IoT-oplossingen.

IoT, dat gaat over digitale connectiviteit waarin traditioneel niet-slimme apparaten of hulpmiddelen kunnen communiceren met het internet, met elkaar kunnen 'praten' en AI kunnen gebruiken om activiteiten en taken te stroomlijnen en te automatiseren. Over welke apparaten hebben we het? 

VerlichtingSlimme verlichtingssystemen of lampen zijn niet alleen voor thuis. De verlichting kan - dankzij IoT - van kleur en helderheid veranderen om het natuurlijke ritme van de dag te volgen, zodat u niet meer 's middags in slaap valt en zodat uw team meer energie krijgt. IoT kan helpen saaie ruimtes om te toveren. Regel de sfeer met uw stem of smartphone en creëer kalmerende blauwtinten om geconcentreerd te werken, warme ambers voor brainstormsessies of energieke groentinten voor presentaties.

Slimme verlichting helpt niet alleen het welzijn van werknemers, maar is ook uiterst efficiënt, verbruikt mogelijk minstens 75% minder energie en gaat tot 25x langer mee dan traditionele verlichting. Het kan ook onbezette ruimtes herkennen en de helderheid verminderen of helemaal uitschakelen. Dat is goed nieuws voor uw budget - en voor de planeet. 

Leer alles over Machine to Machine (M2M)-technologie

IoT voor beginners: wat u er mee kunt in uw bedrijf

Verwarming - Een bekend gegeven op veel kantoren: de ene medewerker vindt het er te warm, de andere te koud. Slimme thermostaten kunnen helpen het klimaat te regelen, zodat uw werkplek een dynamische comfortzone wordt. In plaats van sauna's in de keuken of rillingen in de vergaderzaal, leren slimme thermostaten het ritme van uw bedrijf en passen ze de temperatuur aan op basis van de bezetting en het weer, waardoor een comfortabele omgeving ontstaat die de productiviteit verhoogt en de energierekening verlaagt.

Lees hoe WeHeat IoT toepast in warmtepompen.

Beveiliging - Slimme beveiliging gaat niet alleen over waakzaamheid. Het gaat over onderverlaten stappen vóór blijven. IoT kan sensoren, lichten, alarmen en camera's coördineren, directe waarschuwingen afgeven en proactieve detectie bieden van bedreigingen, rechtstreeks op uw smartphone of tablet. Camera's en deurbellen waarschuwen voor een naderende figuur, maar slimme beveiliging kan u in staat stellen om in te zoomen, uw vriendelijke bezorger te spotten en een deur op afstand te ontgrendelen - allemaal vanuit het comfort van thuis. En het blijft niet bij toegang op afstand. Sommige AI-camera's kunnen het verschil zien tussen werknemers en indringers. Ze voorkomen daarmee vals alarm, terwijl sensoren gebroken ramen of verdachte temperatuurveranderingen kunnen detecteren.

IoT voor beginners: wat u er mee kunt in uw bedrijf

Voorraadbeheer - IoT kan voor u productniveaus bewaken en items automatisch nabestellen - wat de opslagkosten kan verlagen en tegelijkertijd tijd en administratie kan besparen. Het kan zelfs het hele traject van de toeleveringsketen in de gaten houden voor een soepel, tijdig proces dat je klanten tevreden houdt. Je kunt het IoT ook gebruiken voor omgevingscontrole van de voorraad. U kunt de temperatuur bewaken van goederen die op een bepaalde temperatuur moeten worden bewaard, zoals bloemen, voedsel of andere bederfelijke waren.

U kunt trends analyseren, beste (en slechtste) verkopers identificeren en anticiperen op pieken voor ingeschakelde, datagestuurde beslissingen. Zorg er echter altijd voor dat u af en toe een controle uitvoert, de technologie is niet altijd perfect!

Het gebruik van bedrijfsmiddelen monitoren - Als voorraadbeheer gaat over wat u heeft, dan richt het traceren van bedrijfsmiddelen zich op wie wat heeft en hoe spullen worden gebruikt - vooral handig in sectoren zoals de bouw, verhuur, bezorgdiensten of zelfs de gezondheidszorg.

In plaats van dat u een hectische zoektocht begint naar een ontbrekend item, kan IoT direct de realtime locatie vaststellen - in verschillende kantoren of zelfs continenten. IoT kan u ook laten weten of spullen operationeel zijn. Het kan ook bijhouden hoe lang iets al wordt gebruikt en voorspellen wanneer een onderhoudsbeurt of vervanging nodig is, waardoor de uitvaltijd wordt beperkt en de levensduur wordt gemaximaliseerd. Slimme sensoren werken ook als een digitale waakhond die u waarschuwt bij verdachte bewegingen of ongeoorloofd gebruik om verlies of diefstal te voorkomen. 

Ook interessant: Lees meer over IoT en 5G. En: IoT, wat bedoelen ze er mee?

"IoT kan u ook helpen bij het identificeren van trends in de activiteiten van werknemers."

Gezondheid en welzijn - Wearable tech die uw mensen aanmoedigt om te bewegen, stretchen, wandelen of pauzes te nemen, kan leiden tot gezonder en gelukkiger personeel. Minder stress, betere slaap en betere gewoonten betekenen ook minder ziektedagen en een lagere belasting van de kosten voor gezondheidszorg van het bedrijf. IoT kan u ook helpen bij het identificeren van trends in de activiteiten van werknemers, zodat u wellnessprogramma's kunt afstemmen op specifieke behoeften. 

IoT voor beginners: wat u er mee kunt in uw bedrijf

Hoe werken IoT-apparaten?

Achter de schermen gaat het bij IoT om vier stappen:

  1. Gegevens verzamelen - Sensoren verzamelen informatie zoals temperatuur, beweging en klantinteracties om een realtime beeld te schetsen van uw bedrijfsactiviteiten.
  2. Gegevensoverdracht - Deze gegevens gaan draadloos het internet op via Wi-Fi, Bluetooth of mobiele netwerken naar een beveiligd cloudplatform.
  3. Gegevensanalyse - Krachtige algoritmes kraken de cijfers en onthullen verborgen patronen die u misschien over het hoofd hebt gezien.
  4. Geautomatiseerde acties - Uw apparaten komen in actie door instellingen aan te passen, waarschuwingen te sturen of voorgeprogrammeerde taken te activeren.Een voorbeeld: na een vergadering schakelen bewegingssensoren de lichten uit en passen ze de airconditioning aan zodra de ruimte leeg is, waardoor energie en kosten worden bespaard. Slimme bodemsensoren van een bloemist analyseren de vochtigheid en activeren aangesloten slimme sproeiers om een dorstige plant snel wat te drinken te geven.

Ook interessant: 'Wat IoT voor uw bedrijf kan betekenen'

Zijn IoT-apparaten geschikt voor kleine bedrijven?

Het antwoord is over het algemeen ja, vanwege de vele tastbare zakelijke voordelen die ze bieden. De sleutel tot succes is het kiezen van de juiste apparaten en ze naadloos integreren in uw bestaande activiteiten. Als u aan een IoT-systeem denkt, zijn hier vier stappen om te overwegen:

  • Identificeer uw behoeften - Bepaal de gebieden waar IoT een zinvolle impact kan hebben. Of het nu gaat om voorraadbeheer, contact met klanten of energie-efficiëntie, een duidelijk inzicht is cruciaal.Onderzoek apparaten en platforms.Vergelijk functies, kosten en gebruiksgemak en concentreer u op apparaten die ontworpen zijn voor uw branche en budget.
  • Begin klein - Pilot een enkel IoT project om het water te testen en ervaring en vertrouwen op te doen voordat je het groter en gedurfder aanpakt. Denk aan slimme lampen, stekkers of thermostaten. 
  • Vraag een expert - U staat er niet alleen voor. Gebruik de beschikbare bronnen en praat met experts om je te helpen bij het opstarten, technische wegversperringen te vermijden en veilig te blijven.  
  • Blijf leren - IoT is een reis van verkennen, aanpassen en voortdurend leren. Hoe meer u experimenteert, hoe meer mogelijkheden u kunt ontdekken. En omdat er voortdurend nieuwe technologie uitkomt, moet u altijd een oogje in het zeil houden. 
IoT voor beginners: wat u er mee kunt in uw bedrijf

Wat zijn de potentiële zakelijke voordelen van IoT?

IoT-apparaten kunnen een schat aan zakelijke voordelen bieden, zoals: 

Efficiëntie en productiviteit verhogen - Automatiseer taken zoals verlichting en verwarming, voorraadbeheer en activabeheer, zodat u tijd en middelen vrijmaakt voor meer strategisch werk.

Verkrijg waardevolle inzichten - Houd gegevens bij over alles van energieverbruik tot voetgangersverkeer, zodat u verbeteringen kunt aanbrengen waar dat nodig is.

Verbeter de klantervaringBied slimme diensten aan zoals gepersonaliseerde aanbevelingen, interactieve informatie of het op afstand monitoren van leveringen, waardoor de klanttevredenheid en -loyaliteit toeneemt.

Kosten verlagen - Optimaliseer het energieverbruik, minimaliseer de uitvaltijd van apparatuur en voorkom diefstal of verlies.

Verhoog veiligheid - Bewaak uw pand op afstand met slimme camera's en sensoren om criminaliteit te helpen voorkomen en de veiligheid van uw medewerkers en klanten te garanderen.

Concurrentievoordeel - Onderscheid u van de concurrentie met innovatieve en datagestuurde oplossingen.

IoT blijft zich ontwikkelen. Dat geeft bedrijven de mogelijkheid om hun operationele efficiëntie te verhogen, de klanttevredenheid te vergroten en geld te besparen. Hoe groot uw bedrijf en budget ook zijn, IoT-apparaten bieden een kosteneffectieve en schaalbare manier om de digitale toekomst te omarmen.   

Lees verder over interessante toepassingen, zoals WeHeat en 'Smart Buildings'.

IoT voor beginners: wat u er mee kunt in uw bedrijf

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Lees ons volledige Privacy Statement