Overslaan en ga naar inhoud

Vrijdag 18 februari 2022 • 3 minuten

iPhone 13 series camera

De mooiste foto’s kun je tegenwoordig ook gewoon met je iPhone maken. Apple heeft de camera van de iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max namelijk flink verbeterd. Lees snel verder voor alle cameraspecs waarmee jij foto’s en video’s maakt als een pro!

Professionele foto’s maken met je iPhone

Je hebt vandaag de dag geen spiegelreflexcamera meer nodig om de mooiste foto’s te maken. Ook met je iPhone schiet je kraakheldere beelden van je vrienden, familie of een schitterend uitzicht.

De iPhone 13 en iPhone 13 mini hebben een 12 megapixel dual camera-systeem, met verbeterde lenzen. De groothoeklens laat 42% meer licht binnen en de ultragroothoek zelfs 92%, waardoor je ook scherpe foto’s kunt maken in donkerdere ruimtes. De camera’s zijn diagonaal van elkaar geplaatst, waardoor er meer ruimte overblijft voor grotere lenzen en betere en snellere sensoren. Ook hebben alle iPhone 13 modellen nu beeldstabilisatie mét sensorverschuiving, waardoor bewogen foto’s voorgoed verleden tijd zijn.

Met de TrueDepth frontcamera maak jij ook van jezelf de mooiste foto’s. De iPhone 13 notch is weliswaar kleiner geworden, maar is zeker niet ten koste gegaan van deze selfiecamera.

In de DXOmark iPhone 13 review worden al de camera specs onder de loep genomen!

iPhone 13 Pro (Max): voor de échte foto- en filmliefhebber

De iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max doen hier nóg een schepje bovenop: met de extra telelens kun je tot wel drie keer optisch inzoomen, zonder kwaliteitsverlies. De LiDar scanner die te vinden is op de Pro en Pro Max maakt een dieptescan van de omgeving en voelt hiermee haarfijn aan wat de beste instellingen zijn voor de mooiste foto’s. Bovendien maak je hierdoor eenvoudig portretten in de nachtmodus.

Verder schiet je met dit toestel ook prachtige macrofoto’s van slechts 2 cm afstand en bewerk je foto’s en video’s makkelijk na met ProRAW en ProRes. 

Lees ook de iPhone 13 Pro Max DXOmark review, als je benieuwd bent naar een test van deze camera.

Ga los met nieuwe camerafuncties

De modellen uit de iPhone 13 serie zitten vol met nieuwe snufjes. Zo zijn er ook diverse handige camerafuncties bijgekomen, als fotografische stijlen, filmmodus en slimme HDR4.

Pas een foto naar jouw smaak aan door voordat je de foto maakt te kiezen uit verschillende fotografische stijlen. Maak de kleuren bijvoorbeeld warmer of juist koeler. Ook kun je de foto levendiger maken of kiezen voor een rijk contrast. Op het eerste gezicht lijkt een fotografische stijl op een ‘normale’ filter, maar er is een groot verschil. Fotografische stijlen zijn namelijk ‘slim’. Hierdoor gooit je iPhone niet zomaar een kleurpalet over de foto heen, zoals bij een filter, maar kijkt hij naar de setting. Het resultaat: een prachtige foto met natuurlijke kleuren, zo ook bij huidtinten en de lucht.

De filmmodus - ook wel Cinematic mode -  is ontworpen voor iedereen die professionele video’s wilt maken met een iPhone. Vergelijkbaar met de portretmodus waarin je een foto kunt schieten, maar dan in een video. Geef tijdens én na het filmen aan waar de focus op moet liggen in de video, waardoor de rest van het beeld wazig wordt. Net zoals bij een professionele videocamera!

Slimme HDR4 op de iPhone 13 zorgt voor beter contrasterende foto’s. Het systeem herkent vier mensen tegelijk en kan deze mensen apart belichten.

Perfectioneer de foto achteraf nóg makkelijker

Wil jij je foto of video nog mooier maken? Op de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max vind je verschillende functies waardoor je meer mogelijkheden voor nabewerking hebt.

Net zoals bij de voorganger, kun je het formaat van jouw foto aanpassen naar ProRAW. Hij wordt dan opgeslagen als DNG-bestandsformaat met meer informatie over jouw beeld. Hierdoor kun je de foto makkelijker bewerken kan in een groot aantal apps voor fotobewerking, zoals Adobe Photoshop. Ook heb je meer controle bij diverse aanpassingen.  Licht bijvoorbeeld (delen van) je foto op of verhoog het contrast. Je kunt helemaal losgaan op allerlei aspecten!

Met ProRes neem je een 4K video op met 30 frames per seconde (bij een iPhone Pro of Pro Max met 256 GB opslag of meer). Het biedt een hoge kleurgetrouwheid en uitstekende beeldkwaliteit met minimale compressie, wat zorgt voor mooiere beelden met meer details. Doordat er met ProRes meer data wordt vastgelegd van jouw video, heb je ook meer flexibiliteit in de nabewerking. Voor video’s in échte bioscoopkwaliteit. 

iPhone 13 (mini) vs. iPhone 13 Pro (Max)

  iPhone 13 + 13 mini iPhone 13 Pro + 13 Pro Max
Camera achterkant

12-MP dual camera-systeem (groothoek en ultragroothoek­)

Groothoek: diafragma ƒ/1.6

Ultragroothoek: diafragma ƒ/2.4

2x optisch inzoomen

Tot 5x digitale zoom

-

-

-

12-MP pro-camera­systeem (telelens, groothoek en ultragroothoek­)

Telelens: diafragma ƒ/2.8

Groothoek: diafragma ƒ/1.5

Ultragroothoek: diafragma ƒ/1.8

3x optisch inzoomen, 2x optisch uitzoomen; 6x optische zoom

Tot 15x digitale zoom

Apple ProRAW

Portretten in nachtmodus

LiDAR-scanner

 

Video's maken

2x optisch uitzoomen

Tot 3x digitale zoom

-

3x optisch inzoomen, 2x optisch uitzoomen

Tot 9x digitale zoom

Tot 4K ProRes-video opnemen met 30 bps (1080p met 30 bps voor model met 128 GB opslag)