Overslaan en ga naar inhoud

iPhone SE 2022 vs iPhone 13

Denk je na over een nieuwe telefoon? Hieronder lees je de verschillen tussen de nieuwe iPhone SE en iPhone 13.
iPhone SE 2022 vs iPhone 13

Afgelopen jaar heeft Apple twee nieuwe smartphones op de markt gebracht: de iPhone 13 en iPhone SE 2022. Waar de iPhone 13 hét paradepaardje is met de nieuwste en meest high tech snufjes, ben je met een lager budget beter uit bij de iPhone SE. Maar wat zijn nu precies de verschillen of juist overeenkomsten, en welke iPhone past beter bij jou?

Koop de iPhone SE als je:

Koop de iPhone 13 als je:

iPhone 13 vs iPhone SE 2022: het uiterlijk

Grote uiterlijke verschillen

Apple zorgt er met de twee verschillende modellen voor dat er altijd eentje voor jou tussen zit. De twee smartphones verschillen namelijk flink qua design. Waar bij de iPhone 13 het scherm zich vult over nagenoeg de hele telefoon, vind je op de iPhone SE nog de vertrouwde thuisknop van de iPhone 8. Inloggen op de iPhone 13 doe je met Face ID, waar je bij de SE-variant gebruik maakt van Touch ID.

iPhone 13 is groter
Optimaal genieten van films, games en foto’s? Dan kun je het beste gaan voor de iPhone 13, met een scherm van 6,1 inch. Het beeldscherm is ook nog eens Super Retina XDR OLED. Gebruik je jouw smartphone voornamelijk om te appen en bellen? Dan voldoet het 4,7 inch Retina HD-display van de iPhone SE natuurlijk ook. 

Meer kleuren opties bij de iPhone 13
Wil je jouw iPhone in een leuk kleurtje? De iPhone 13 biedt meer opties. Je kiest namelijk ook uit de kleuren roze, blauw en groen, naast de kleuren waarin de iPhone SE beschikbaar is (middernacht, sterrenlicht en rood).

25 uur langer muziek luisteren op iPhone 13

Een kleinere telefoon betekent natuurlijk ook een kleinere batterij, zo ook bij de iPhone SE. Dit neemt niet weg dat hij lang meegaat voordat je hem weer op moet laden. Je luistert namelijk tot wel 50 uur lang naar je favoriete muziek of kijkt tot 15 uur naar video’s. Bij de iPhone 13 is dit nog meer: op deze smartphone speel je 75 uur lang audio af en bekijk je 19 uur lang video’s.

Beide smartphones zijn door de nieuwe chip nóg zuiniger in hun energiegebruik en gaan daarom ook langer mee. Zo luister je op beide telefoons 10 uur langer naar muziek ten opzichte van de iPhone SE 2020 en iPhone 12.

  iPhone SE iPhone 13
Video afspelen Tot 15 uur Tot 19 uur
Video streamen Tot 10 uur Tot 15 uur
Audio afspelen Tot 50 uur Tot 75 uur
Accu van de iPhone 13 vs iPhone SE 2022
iPhone SE 2022 vs iPhone 13: de camera

Één versus twee lenzen

De iPhone SE 2022 is verpakt in een ouder jasje, waarbij we teruggaan naar het model van de iPhone 8. Hoewel dit aan de ene kant vertrouwd voelt, betekent dit ook dat hij slechts één cameralens heeft. Wel is dit er eentje van 12 megapixel waar je prachtige foto’s mee kunt maken. Hierdoor is de nieuwe SE erg geschikt voor iedereen die ‘gewoon’ plaatjes wilt maken van mooie momenten en niet op zoek is naar te veel poespas.

Wil jij jouw fotografie skills liever naar een hoger niveau tillen? Dan kun je beter voor de iPhone 13 gaan. Op deze smartphone vind je namelijk twee camera’s: een groothoek- en ultragroothoeklens van beide 12 megapixel. Door de optische beeldstabilisatie mét sensorverschuiving zijn bewogen beelden verleden tijd. En zelfs in de late uurtjes schiet jij de mooiste plaatjes met de nachtmodus.

Selfies maak je met de 12 megapixel frontcamera op de iPhone 13 of met de 7 megapixel frontcamera op de iPhone SE 2022.

  iPhone SE iPhone 13
Ultragroothoek - 12MP
Groothoek 12MP 12MP
Selfiecamera 7MP 12MP

15 miljard transistors op A15 Bionic chip

Ja, dat lees je goed. De niewste chip van Apple is ongelofelijk krachtig met duizelingwekkende hoeveelheden transistors op een paar vierkante centimeter. Krachtig, slim en zuinig.

Een gelijkenis tussen de iPhone 13 en iPhone SE 2022: in beide zit de snelste chip van het moment, de A15 Bionic. Dit is de opvolger van de A14 en A13 chips die in de voorgaande modellen zitten. Deze is tot 50% sneller in rekenwerk en tot 30% sneller bij grafische toepassingen zoals games. 

Gamen, streamen en rondstruinen op social media is voor beide smartphones daarom geen probleem. Ook zul je nooit meer last hebben van vervelende haperingen wanneer je je favoriete online game speelt.

Er is ook een verschil in opslag. Maak jij veel foto’s, film je dagelijks en download je regelmatig nieuwe apps? Kies dan voor de iPhone 13 met 512 GB aan opslagruimte. Hier kun je meer dan genoeg bestanden op kwijt op je telefoon voordat hij vol is. 

Ook voldoende aan minder interne opslagruimte? De iPhone 13 - is net als de iPhone SE - ook verkrijgbaar in 128 GB en 256 GB. Bij de iPhone SE kun je voor nog een tikkeltje minder gaan, namelijk 64 GB.

A15 Bionic chip in de iPhone 13 en iPhone SE 2022

Neem je de iPhone SE of de iPhone 13?

Zoals je leest zijn er grote verschillen tussen de iPhone SE en iPhone 13. De iPhone SE is een kleinere telefoon, maar is nog steeds even krachtig als de iPhone 13 door de A15 Bionic chip. Echter heeft de iPhone 13 twee lenzen en de iPhone SE maar één. Wil je een handige en sterke maar goedkopere smartphone, dan is de iPhone SE iets voor jou. Wil je een strak design, fantastische beeldschermen, topfoto's? Dan zit je helemaal goed met de iPhone 13.

Of bekijk een van onze andere vergelijkingen tussen iPhones