Overslaan en ga naar inhoud

Is jouw iPhone waterdicht?

Deze iPhones kunnen tegen water!

Misschien vraag jij je af of je met je iPhone kunt zwemmen? Dat is een goede vraag, want lang niet alle telefoons kunnen even goed tegen water. Alle iPhones vanaf de iPhone 7 zijn waterbestendig, maar dat is iets anders dan waterdicht. Wil je weten hoe goed jouw iPhone tegen water kan? Controleer dan het IP-nummer van het toestel. Deze classificatie geeft namelijk aan hoe goed een apparaat tegen water en stof kan.

Deze iPhones zijn waterbestendig

Model

IP-classificatie

Waterbestendigheid

iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus iPhone X, iPhone XR, iPhone SE 2020 en iPhone SE 2022

IP67

Tot 30 minuten en 1 meter diep

iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone 11

IP68

Tot 30 minuten en 2 meter diep

iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max

IP68

Tot 30 minuten en 4 meter diep

iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max

IP68

Tot 30 minuten en 6 meter diep

Deze Apple Watches zijn waterbestendig

Model

Waterbestendigheid

Geschikt voor duiken?

Apple Watch Series 1

Spatwaterbestendig

Nee

Apple Watch Series 2 t/m 6

Tot 50 meter

Nee

Apple Watch SE

Tot 50 meter

Nee

Apple Watch 7, Apple Watch 8 & Apple Watch 9

Tot 50 meter

Nee

Apple Watch Ultra & Apple Watch Ultra 2 Tot 100 meter Tot 40 meter diep

Zwemmen met je iPhone

Let op, want de IP-classificatie van een telefoon wordt vastgesteld onder ideale omstandigheden, in een laboratorium. Dit betekent dat er voor de tests schoon water wordt gebruikt (dus geen water met daarin chloor of zout) en dat de tests in stilstaand water worden uitgevoerd (dus zonder golven). Het kan daarnaast zo zijn dat de waterbestendigheid van een toestel na verloop van tijd afneemt. Ben jij zuinig op je telefoon? Neem dan vooral geen risico en ga er niet mee zwemmen of watersporten. Waterschade valt namelijk niet onder de garantie.

De volgende activiteiten worden door Apple afgeraden:

  • Blootstelling aan water onder druk of aan water met een hoge stroomsnelheid;
  • Zwemmen of in bad gaan;
  • Sauna;
  • Stoomcabine.

iPhone nat geworden?

Heb je een iPhone 7 of nieuwer en is deze nat geworden? Dan hoef je niet in paniek te raken, want door de IP-classificatie is de kans groot dat er niets aan de hand is. Wat je ook doet, wacht in ieder geval een aantal uur voordat je de telefoon oplaadt. Wanneer je een natte iPhone aan de lader hangt, dan kan er namelijk schade ontstaan. Is jouw iPhone nat geworden door een andere vloeistof dan water? Spoel de telefoon dan eerst af met schoon leidingwater.

Daarna kun je de iPhone droogwrijven met een zachte doek. Om vloeistof uit de laadpoort van het toestel te verwijderen, houd je deze met Lightning- of USB-C-connector naar beneden vast en tik je zachtjes met je hand tegen het toestel. Op deze manier zal de aanwezige vloeistof eruit lopen. Daarna laat je het toestel drogen in een droge ruimte. Maak de simkaart-houder alleen open wanneer het toestel helemaal droog is, anders kan er water in het toestel komen.